Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Dvojnásobek úrazů oproti jiným měsícům ošetřují během léta zdravotníci Nemocnice Šternberk

29.7.2016

Na chirurgicko-traumatologickém oddělení Nemocnice Šternberk, která je členem skupiny AGEL, nevládne pokojná prázdninová atmosféra. Naopak, zdravotníci zde v hojném počtu ošetřují zhmožděniny měkkých tkání, odřeniny kůže, tržné rány, podvrtnuté klouby nebo zlomeniny kosterního skeletu, kterých je v prázdninových měsících až dvakrát více, než v jiných obdobích roku.

V období letních prázdnin každoročně stoupá počet ošetřených úrazů v souvislosti se sportem, ale i zdánlivě nenáročnými rekreačními aktivitami. „Převládajícími poraněními jsou tržné rány, pohmožděniny, končetinová poranění od vykloubenin po zlomeniny, ale i úrazy hlavy,“ vyjmenovává primář chirurgicko-traumatologického oddělení Nemocnice Šternberk MUDr. Jan Smetka s tím, že typicky se úrazy stávají při pobytu u vody, při jízdě na kole, bruslích nebo motorkách, ale také při turistice nebo i při kontaktu se zvířaty.

„Nejčastější příčinou je přecenění vlastních sil nebo podcenění reálného rizika a podmínek v dané situaci. Lidé často například neodhadnou, nakolik jsou dobří bruslaři, nakolik je daný terén vhodný pro turistiku, nakolik spolehlivé je jejich kolo, nebo třeba kolik energie a sil ještě mají,“ varuje MUDr. Jan Smetka s tím, že samostatnou kapitolou je pak alkohol, který je velmi záludný a nebezpečný jak při jízdě na kole, tak i při pobytu ve vodě a všech dalších sportovních aktivitách, při kterých zhoršuje koordinaci a zpomaluje rychlost reakcí.

Základem při provozování sportovně-rekreačních aktivit by proto měla být zvýšená opatrnost, nošení ochranných pomůcek, nepřeceňování vlastních sil a schopností i dostatečné seznámení s prostředím a pomůckami.

Pokud přesto k úrazu dojde, je potřeba správně vyhodnotit jeho závažnost. „Menší rány, lehčí odřeniny stačí omýt vodou, vydezinfikovat a zalepit náplastí. U poranění kožního krytu je potřeba provést dezinfekci s přiložením sterilního krytí a ránu zavázat obinadlem, u rány s krvácením pak provádíme kompresi. U většího krvácení už je potřeba ránu zaškrtit a následně vždy vyhledat lékaře nebo volat Rychlou záchrannou službu. Totéž platí u ostatních druhů poranění - distorzí  kloubů, zlomenin, poranění hlavy, páteře, hrudníku a břicha. Tato zranění vždy vyžadují včasnou odbornou lékařskou péči. Nevhodné namáhání a neodborně provedená první pomoc může způsobit další vážné komplikace,“ vysvětluje MUDr. Smetka a  zdůrazňuje, že velmi užitečné jsou znalosti první pomoci, které při nehodách či náhlých zdravotních obtíží doslova zachraňují životy.

Kurzy první pomoci pro širokou veřejnost přitom nabízí i Nemocnice Šternberk, a to dle individuální domluvy, za cenu 300 korun za dvouhodinový kurz. Náplní kurzu je jak teorie, tak i praxe, která je zaměřena na základní laickou první pomoc.

„Účastníci kurzu se naučí správnou techniku dýchání a nepřímé srdeční masáže, dozví se jak postupovat při úrazu elektrickým proudem, jak zajistit místo dopravní nehody, nebo jak postupovat při zlomeninách a masivním krvácení, což jsou nejběžnější život ohrožující stavy, u kterých právě rychlá první pomoc rozhoduje. Zároveň nebudou chybět informace o tom, jak postupovat v situaci, kdy objevíme někoho se zdravotními obtížemi, nebo informace o správných telefonních číslech na záchranné složky,“ vysvětluje hlavní sestra Nemocnice Šternberk Mgr. Lenka Neumannová.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: