Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Nemocnice Šternberk má na kontě téměř 300 absolventů kurzů první pomoci

15.8.2017

Téměř tři stovky dětí i dospělých ze Šternberka a okolí dnes ovládá základy poskytování první pomoci díky zdravotníkům Nemocnice Šternberk, která je členem skupiny AGEL. Nemocnice před třemi lety zahájila pořádání kurzů první pomoci pro veřejnost, v rámci kterých odborníci učí dospělé i děti praxi a teorii pomoci při ohrožení zdraví či života. Od loňského roku navíc zdravotníci ochotně přijíždějí školit i přímo do firem, kde nabídky využilo již 70 zájemců.

„Znalosti první pomoci jsou v momentě nehody či náhlých zdravotních obtíží opravdu nedocenitelné, protože právě rychlá a správná pomoc v krizových situacích doslova zachraňuje životy. V Nemocnici Šternberk chceme dovednosti první pomoci naučit opravdu každého, kdo má zájem. Proto jsme se rozhodli zájemcům umožnit školení i mimo prostory našeho zařízení,“ vysvětluje hlavní sestra Nemocnice Šternberk Mgr. Lenka Neumannová s tím, že možnosti mohou využít jak firmy, tak i sdružení nebo jakákoliv skupina osob, která má k dispozici vlastní prostory.

Zároveň nemocnice již třetím rokem pořádá kurzy pro žáky základních škol, v rámci kterých zdravotníci proškolili již na 180 dětí, a také individuální kurzy pro jednotlivce, v rámci kterých byla proškolena dvacítka zájemců. „Minimální počet účastníků pro skupinový kurz první pomoci jsou vždy tři osoby, maximální pak patnáct osob. Cena a délka trvání je 300 korun za osobu za dvouhodinový kurz a termín i čas kurzu si vždy domlouváme individuálně dle možností a potřeb obou stran,“ říká Lenka Neumannová.

Obsahem kurzu je přitom jak teorie, tak zejména praxe, která je zaměřena na základní laickou první pomoc. Účastníci kurzu se naučí správnou techniku dýchání a nepřímé srdeční masáže, dozví se jak postupovat při úrazu elektrickým proudem, jak zajistit místo dopravní nehody, nebo jak postupovat při zlomeninách a masivním krvácení, což jsou nejběžnější život ohrožující stavy, u kterých právě rychlá první pomoc rozhoduje. Zároveň nebudou chybět informace o tom, jak postupovat v situaci, kdy objevíme někoho se zdravotními obtížemi např. otráveného oxidem uhelnatým, tonoucího a dalších životu nebezpečných situacích, doví se informace o správných telefonních číslech na záchranné složky.

 „Znalosti první pomoci by měly být samozřejmostí pro každého z nás. Úraz či nehoda se totiž může stát komukoliv bez ohledu na prevenci a kdokoliv z nás s nimi také může přijít nečekaně do styku. Při masivním krvácení, zástavě srdce nebo poranění elektrickým proudem navíc mohou rozhodovat vteřiny,“ uzavírá Lenka Neumannová.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: