Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Zdravotníci ve Šternberku zájemcům zdarma prověří ledviny

7.3.2018

Druhý březnový čtvrtek patří napříč kontinenty tradičně Světovému dni ledvin. K jeho oslavám se letos znovu připojí také Nemocnice Šternberk, která zve ve čtvrtek 8. března všechny zájemce na osvětovou bezplatnou akci s názvem Den ledvin, jejímž cílem je včasný záchyt onemocnění ledvin mezi obyvateli a také osvěta. Nemoci ledvin totiž postihují celých deset procent Čechů, bohužel většina o svých obtížích vůbec neví.

Obtíže ledvin trápí každého desátého Čecha, přičemž celá polovina nemocných odhalí své obtíže až v pokročilé fázi, kdy je lze již léčit daleko obtížněji. Onemocnění ledvin totiž často nebývá na člověku nijak znát, nebolí ani se výrazněji neprojevuje. Smyslem akce Nemocnice Šternberk je proto především prevence vzniku onemocnění ledvin, případně jejich včasný záchyt prostřednictvím preventivních vyšetření.

„Zájemcům budeme nabízet především základní vyšetření k posouzení rizika onemocnění ledvin, tedy chemické vyšetření moči, měření krevního tlaku a stanovení hladiny krevního cukru. Zároveň ale vybízíme k využití možnosti konzultací s našimi specialisty. Prostřednictvím konzultací se mohou lidé radit ohledně svých potíží, ale třeba i potíží svých blízkých, kteří se konzultaci s lékařem ze strachu vyhýbají,“ vysvětluje Mgr. Andrea Vacová, hlavní sestra Nemocnice Šternberk s tím, že v případě zjištění odchylky od normy budou příchozí ihned objednáni k dalšímu odbornému vyšetření.

Bezplatná preventivní akce proběhne v nefrologické ambulanci hemodialyzačního oddělení Nemocnice Šternberk ve čtvrtek 8. března od 8.00 do 16.00 hodin a je určena všem, kteří se zajímají o problematiku onemocnění ledvin, chtějí se nechat preventivně vyšetřit nebo konzultovat své obtíže či obtíže svých blízkých. Součástí akce bude navíc i možnost prohlídky oddělení dialýzy a jeho vybavení.

"Skoro polovina pacientů, kteří jsou odkázáni na dialýzu, zpozoruje potíže až v momentě, kdy již dojde k selhání ledvin. K prevenci proto zveme a vyzýváme skutečně všechny. Zejména pokud mají lidé například nezvykle zbarvenou či zpěněnou moč, močí málo nebo naopak velmi často, mají problémy se zadržováním tekutin v těle nebo bolest v bederní oblasti, ať se určitě přijdou nechat prohlédnout," vyzývá Mgr. Andrea Vacová s tím, že včasná diagnóza může pomoci vyhnout se dialýze nebo alespoň dialyzační léčbu oddálit.

 

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: