Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Novorozenecké oddělení Nemocnice Šternberk používá tři nové přístroje

20.3.2019

Nemocnice Šternberk, která je členem skupiny AGEL, neustále zvyšuje komfort a kvalitu poskytované péče, a to jak pro dospělé pacienty, tak i pro ty nejmenší. Novorozenecké oddělení nemocnice se nově může pochlubit třemi novými moderními přístroji – inkubátorem, resuscitátorem a dechovým přístrojem. Vysoce kvalitní a velmi potřebné přístroje, které nahradily starší typy, přišly v souhrnu na 1,5 miliónu korun.

„Přístroje, které nám zvýší kvalitu poskytované péče o narozená miminka, patří mezi nejmodernější na trhu,“ říká primářka dětského oddělení Nemocnice Šternberk MUDr. Renáta Klosová s tím, že ročně se ve šternberské nemocnici narodí okolo 1100 miminek, přičemž tyto přístroje se využívají zhruba u 15 procent novorozenců.

Prvním z nově pořízených přístrojů pro nejmenší pacienty je inkubátor s regulátorem, který umožňuje současnou regulaci teploty, kyslíku a vlhkosti, což jsou parametry, které mají výrazný vliv na novorozence. Nový inkubátor ve spojení se záložním zdrojem je plně mobilní a lze jej využít v rámci celého novorozeneckého oddělení i porodních sálů.

Inkubátor přitom patří mezi základní přístrojové vybavení novorozeneckého oddělení, a je určený k ošetřování novorozenců, včetně nedonošených dětí s nízkou porodní váhou. „Tato miminka nemají vždy optimálně účinnou a zralou vlastní termoregulaci. Přehledný elektronický displej inkubátoru zobrazuje procento kyslíku, které dítě dostává, nastavené procento zvlhčování, kožní teplotu dítěte a teplotu prostředí,“ uvádí primářka Klosová.

Využitím inkubátoru se předchází podchlazení dítěte, díky čemuž nedochází ke zhoršení celkového stavu miminka. Moderní přístroj nabízí i další funkce, jako je změna složení směsi plynů, kterou dítě vdechuje a udržování potřebné vlhkosti prostředí. Všechny důležité parametry inkubátoru jsou hlídány pomoci alarmů. „Délka péče o novorozence v inkubátoru je individuální. Faktorů ovlivňujících dobu pobytu v inkubátoru je řada, odvíjí se od gestačního týdne, porodní váhy, průběhu poporodní adaptace a termostability novorozence,“ sdělila MUDr. Klosová a doplnila, že v současné době má šternberské novorozenecké oddělení tři inkubátory.

Druhou investicí je speciální resuscitační přístroj, který může zachránit život čerstvě narozeným miminkům, trpícím poporodními komplikacemi s dýcháním. Přístroj podporuje dýchání u nedostatečně dýchajícího novorozence a je také využíván k vyvolání dechu u nedýchajícího miminka. Výrazně tak snižuje riziko možných trvalých následků, kdy mezi ty nejzávažnější se řadí poškození mozku. „Přístroj je přenosný, takže jej můžeme využít přímo na porodním sále, na novorozeneckém oddělení, nebo třeba jednotce intenzivní péče. Nový přístroj, proti minulému, umožňuje například naprosto přesné dávkování vzduchu a dle potřeby i kyslíku do plic miminka,“ vysvětlila primářka.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: