Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Novorozené děti ve Šternberku bude hlídat 10 nových monitorů dechu

29.3.2019

Desítku nových monitorů dechu pro čerstvě narozené děti získalo od Nadace Křižovatka dětské oddělení Nemocnice Šternberk. Sloužit budou hospitalizovaným dětem do jednoho roku věku, které jsou obecně nejvíce ohroženy zástavou dechu. Úlohou monitorů je na případné zástavy dechu upozornit a umožnit tak včasný zásah zdravotníků či rodičů.

„Monitory dechu sledují dechovou aktivitu novorozenců a kojenců a v případě zástavy dechu na tuto skutečnost upozorní hlasitým alarmem. Dítěti je tak možno včas poskytnout první pomoc a snížit výskyt syndromu náhlého úmrtí zejména u rizikových skupin dětí,“ říká MUDr. Renáta Klosová, primářka dětského oddělení Nemocnice Šternberk.

„Zpomalení nebo zástavu dechu může způsobit jak Syndrom náhlého úmrtí kojenců, tak nachlazení, vysoké horečky či jiný chorobný stav. Při dechové zástavě delší než 20 vteřin nebo při snížení dechové frekvence pod 10 dechů za minutu upozorní zvukový a světelný signál přístroje personál nemocnice nebo rodiče, díky čemuž může být dítěti ihned poskytnuta první pomoc,“ popsala Mgr. Štěpánka Pokorníková, ředitelka Nadace Křižovatka.

Monitory dechu mají podobu podložek, které se umisťují pod matraci kojence. Jejich užití je přitom vhodné u dětí od narození do dvanácti měsíců života, a to bez ohledu na jejich zdravotní stav. „Dechové selhání u dětí do jednoho roku může přijít i zcela nečekaně, bez výskytu předchozích obtíží. Monitor přitom na jakoukoliv větší odchylku od dýchání upozorní dostatečně rychle na to, aby dechová prodleva nezanechala na dítěti vážné následky,“ popisuje MUDr. Klosová.

Desítku nových monitorů dechu Nemocnici Šternberk předali zástupci Nadace Křižovatka, kteří přístroje zakoupili z finančních darů, který poskytly společnosti Keestrack-CZ a EXCALIBUR ARMY.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: