Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Levandulová zahrádka zaměstnanců porodnice Nemocnice Šternberk všestranně léčí pacientky i těší návštěvníky

26.9.2019

Jiřinka, Pavča, Šárka, Renáta, Lenička. Taková jsou jména čerstvě vysázených levandulí v novém záhonu u vstupu do porodnice Nemocnice Šternberk, člena skupiny AGEL. Voňavou levandulovou zahrádku společnými silami vysázeli lékaři a zdravotníci Gynekologicko - porodnického oddělení a Novorozeneckého oddělení a rostliny si také pojmenovali. Čtyřicet sazenic levandulí má svou vůní příjemně naladit návštěvy, ale také ulevit nastávajícím maminkám u porodů.

Porodnice i Levandulový statek Bezděkov spojily síly a vytvořily léčivou oázu. „Levandule léčí už jen tím, že voní. Tato bylinka má uklidňující a protizánětlivý účinek a působí na spousty dalších neduhů.  Napadlo mě její krásu i léčivou sílu propojit s úsilím zaměstnanců při teambuildingu, zkrášlit tak vstup do porodnice a navíc vypěstovanou levanduli uplatnit u porodů, kde ji využíváme hlavně jako éterický olej, který žena vdechuje nebo ji olejem masírujeme,“ popisuje autorka nápadu Bibiana Drápalová Pališková, porodní asistentka Gynekologicko - porodnického oddělení Nemocnice Šternberk, která se rozhodla věnovat levandulový záhon porodnici jako sponzorský dar a o dalších záhonech v areálu nemocnice právě jedná.

Nápad společně vysázet levandulový záhon zaměstnance nadchl. „Ve svém volném čase přišly porodní asistentky okopávat záhon a manžel jedné z nich daroval sponzorským darem písek, aby se levandulím v půdě dařilo. Zájem sazečů dokonce převýšil počet rostlin, proto některé sazenice mají dva majitele. Vlastní levanduli si zasadili lékaři, porodní asistentky a ošetřovatelky z našeho oddělení, ale i lékaři a sestřičky z novorozeneckého oddělení v čele s paní primářkou Klosovou. Hotový záhon jsem nakonec opatřila vlastnoručně vyrobeným hmyzím hotelem,“ upřesňuje Bibiana Drápalová Pališková s tím, že projekt navíc podpořilo svou účastí i vedení města, když první výkop provedl starosta města Šternberk.

Levandule mají svá jména podle toho, kdo je zasadil a kdo se bude o ně starat. Každý zaměstnanec je zodpovědný za svou rostlinku. „Jsem ráda, že se nápad levandulového záhonu ujal a každý z nás přispěl svou rukou k dílu. Navíc záhon sklízí velmi kladné reakce i u dalších zaměstnanců a návštěvníků porodnice. Velmi mě těší, že můžeme maminkám kromě profesionální péče v útulném prostředí rodinné porodnice nabídnout relaxační i léčebné účinky levandule,“ pochvaluje si Radka Sedláčková, vrchní sestra Gynekologicko - porodnického oddělení Nemocnice Šternberk.

Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Šternberk se mezi rodičkami těší oblibě díky individuálnímu přístupu. Nabízí maminkám po porodu příjemné a klidné prostředí, například v podobě deseti jednolůžkových pokojů, z nichž je šest s nadstandardním vybavením. O těhotné ženy je postaráno nejen v době porodu, ale porodnice jim nabízí také oblíbené předporodní kurzy, či plavání pro těhotné ženy. Maminkám těsně po porodu nabízí také masáže miminek. Maminky se na lekci seznámí také se základy koordinačního cvičení, neboli Baby Handlingu, které podporuje správný psychomotorický vývoj dítěte.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: