Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Porodnice Nemocnice Šternberk ulevuje těhotným i rodičkám tejpováním

15.10.2019

Tejpování těhotných žen a čerstvých maminek nově nabízí porodnice Nemocnice Šternberk, člen skupiny AGEL. Tejpy, speciální pružné bavlněné pásky, přilnou ke kůži postiženého místa, které tím prokrví. Těhotné ženy nejčastěji hledají úlevu pro přetížená bedra, otoky končetin nebo rostoucí bříško. Novopečené maminky zase tejpováním řeší diastázu břišních svalů nebo jizvu po císařském řezu. Novinka zpestřila portfolio služeb porodnice, a to nejen pro nastávající maminky, ale i pro ostatní pacientky.

„Pacientům otejpujeme i přetížená ramena, trapézy, krční páteř, migrény i ploché nohy. Tejpování zmírňuje bolest, snižuje otok, podporuje postavení kloubů a svalů a stimuluje průtok krve a lymfy,“ popisuje porodní asistentka Mgr. Martina Petříková z Gynekologicko – porodnického oddělení Nemocnice Šternberk s tím, že špatně nalepený tejp může být neúčinný, nebo naopak bolest zhoršovat. Tejpovat nelze v 1. trimestru těhotenství, dále v místech, kde je čerstvá jizva, otevřená zranění, zánět kůže, ekzém, lupénka, výrazná znaménka a bradavice, také v případě nádorového onemocnění, onemocnění srdce a cév, při akutní bakteriálním či virovém onemocnění, při horečce a cukrovce.

Velkou úlevu tejpování přináší těhotným ve 3. trimestru a rodičkám. „Během porodu lze využít právě cross tejpů, které pracují na bázi akupresury a stimulují klíčové body. To podporuje kontrakce či zmírňuje kontrakce bolestivé. Dále lze takto vyvolat alternativně porod podpořením zrání děložního hrdla a stimulace kontrakcí. Maminky po porodu lze tejpovat ihned po zákroku pro podporu zavinování dělohy, to pomáhá i návratu bříška do formy,“ říká Mgr. Martina Petříková s tím, že mimo jiné se využívá tejpů i pro podporu kojení a účinné hojení po císařském řezu.

Tejpy, které jsou hypoalergenní, voděodolné a prodyšné, bývají nalepené tři až deset dní podle bolestivosti konkrétního místa. „Já osobně doporučuji týden, pak tejpy odlepit, aby si kůže odpočinula, a za tři dny lze místo tejpovat znova. Pocit, že teplé barvy hřejí a studené chladí, je jen psychologický, všechny tejpy mají stejné složení,“ vysvětluje Mgr. Martina Petříková fungování léčebné metody pocházející z Japonska a původně používané převážně sportovci.

Zájemkyně, které trápí bolesti zad, oteklé nohy, problémy s rozestupem břišních svalů či prouděním lymfy, se mohou individuálně objednat e-mailem info@tejpovani-petrikova.cz a dorazit na domluvený termín do prostor porodnice Nemocnice Šternberk.

Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Šternberk se mezi rodičkami těší oblibě díky individuálnímu přístupu. Nejnověji dokonce vybudovalo levandulový záhon u vstupu do porodnice Nemocnice Šternberk, jehož levandule mají svou vůní příjemně naladit návštěvy, ale také ulevit nastávajícím maminkám u porodů. Oddělení nabízí maminkám po porodu příjemné a klidné prostředí, například v podobě deseti jednolůžkových pokojů, z nichž je šest s nadstandardním vybavením. Porodnice nabízí také oblíbené předporodní kurzy, či plavání pro těhotné ženy.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: