Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Porodní přání konzultují lékaři Nemocnice Šternberk s ženami ve speciální poradně

19.11.2019

Porod, to je životní událost, na kterou se v dnešní době budoucí maminky chystají pečlivě několik měsíců. Stále více rodiček tak přichází do porodnic s jasnou představou, jak by měl tento důležitý okamžik probíhat. Probrat dopodrobna svůj porodní plán a přání mohou ženy nově ve speciální poradně, kterou tento měsíc zřídila Gynekologická ambulance v Litovli, jež je pobočkou Nemocnice Šternberk ze skupiny AGEL.

„Setkáváme se v poslední době čím dál tím častěji se ženami, které s sebou přinesou list papíru se svými přáními, ale mnohdy při pohovoru zjišťujeme, že většina neví, proč jsou tam dané body napsány, a jde pouze o seznam, který si stáhly z internetu. Současně ale na dodržování těchto bodů trvají,“ popsal situaci MUDr. Jan Harašta, lékař Gynekologické ambulance Litovel, kde se rozhodli situaci řešit právě novou poradenskou službou.

Prenatální poradna porodních sálů totiž kvůli množství pacientek v poslední době nenabízí tolik prostoru na to prodiskutovat podrobně celý plán rodiček. Lékaři tak většinou především upozorní na body, které není možné s ohledem na zdraví matky i dítěte tolerovat, s čímž pacientka buď souhlasí, nebo nikoli. Nová poradna v litovelské gynekologické ambulanci však nabídne dostatek času pro pohovor s lékařem porodnice. „Máme tak prostor se jednotlivým ženám věnovat, probrat porodní plán ze všech stran a případně jej upravit tak, aby byl v naší porodnici splnitelný,“ vysvětlil MUDr. Harašta.

Porod bez medikace, bez urychlení, za vybrané hudby, s dotepáním pupečníku, vyšetření miminka na těle matky - to vše může být součástí porodních plánů. Porodníci šternberské nemocnice se snaží plán rodiček dodržet, pokud porod probíhá bez komplikací a je nerizikový pro plod i pro matku. „Jakmile usoudíme, že jeden či druhý jsou ohroženi, je naší prioritou zajistit bezpečný porod a narození zdravého miminka. Z toho důvodu ani nemůžeme některé uváděné body tolerovat. Jako případ mohu uvést přání nemonitorovat srdeční akci plodu pomocí kardiotokogramu v průběhu porodu nebo odmítání jakýchkoliv léků. Velmi často se též setkáváme s tím, že si pacientka nepřeje použití porodnických kleští a porodnického zvonu,“ ilustroval MUDr. Jan Harašta s tím, že právě podobné požadavky se snaží pacientkám vysvětlit a objasnit, proč jsou za určitých okolností tyto postupy potřeba.

„Bohužel se někdy setkáváme i se situací, že ženy před námi svá porodní přání tají a vytáhnou je až v momentě, kdy jsou přijaty s porodem v chodu. Setkal jsem se již i s přáními, která byla vyloženě útočná na zdravotníky,“ popsal krajní případy MUDr. Harašta. I proto věří, že dostatečná komunikace předem pomůže nalezení společné řeči mezi lékařem a pacientkami a sníží tak jisté napětí na obou stranách.

Poradna pro porodní plány bude ženám v litovelské Gynekologické ambulanci k dispozici každé pondělí dopoledne. Zájemkyně o konzultaci, které budou mít zájem prokonzultovat svůj porodní plán, se mohou objednat na tel. 725 663 530. Služeb poradny mohou využít i ženy, které se chystají rodit v jiné než šternberské porodnici.  

Kromě nové poradny nabízí porodnice ve Šternberku dále také například plavání pro těhotné, předporodní kurzy, prohlídky porodních sálů, tejpování pro těhotné nebo 3D/4D ultrazvuk.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: