Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Pandemie ničí lidem záda. Lidé častěji vyhledávají rehabilitační služby Nemocnice AGEL Šternberk kvůli potížím v oblasti páteře

30.3.2021

Lékaři rehabilitačního oddělení Nemocnice AGEL Šternberk zaznamenali v poslední době nárůst pacientů, kteří vyhledávají jejich pomoc kvůli akutním i chronickým potížím nejčastěji v oblasti páteře. Často se jedná o pacienty, kteří tráví poslední měsíce doma na home-office a studenty na distanční výuce. Několikaměsíční zátěž si vybírá svou daň a přetížený organismus se ozývá bolestmi.

V posledních letech obecně přibývá pacientů, které trápí bolesti zad. To je způsobené hlavně prací u počítače, používáním mobilních telefonů a celkově nedostatkem pohybu. Tento problém se objevuje i u dětí, které díky distanční výuce přišly o povinný tělocvik. „Naše rehabilitační oddělení navštěvují všechny věkové skupiny. Přibývá ale skupina mladších ročníků, která většinou souvisí s charakterem jejich povolání (práce na PC nebo sedavá práce). Jednostranná zátěž přibývá i u dětí, která souvisí s omezením jejich pohybu venku, na sportovištích a jejich velký zájem o informační technologie. Problém je, že po skončení online výuky většina z nich dále zůstává u počítače nebo mobilu, a tím se omezuje jejich fyzická aktivita,“ zmiňuje primářka rehabilitačního oddělení Nemocnice AGEL Šternberk MUDr. Alice Ščudlová.

Současná doba je pro všechny velmi omezující. Chybí sportovní i kulturní vyžití, a to má velký vliv i na psychickou stránku a s tím také souvisí postupné zhoršování pohybového aparátu. Pohyb je naprosto nutný ke zdravému způsobu života, zvláště v nynějším covidovém období, kdy je pohybu velmi málo. Pravidelný pohyb působí jako prevence a vede ke zmírnění bolestí zad, zlepšení kondice, ale i ke zvýšení imunity. Většina lidí zůstává doma na home office, stejně tak žáci na distanční výuce, kteří nemají vhodné pracovní podmínky. „Špatné a dlouhé sezení nebo nevhodné pracovní podmínky můžou vést k přetěžování krční páteře, které se projevuje bolestí v této oblasti. Často se objevují také bolesti bederní páteře. Jakákoliv jednostranná a dlouhodobá zátěž není vhodná pro naše záda. Po delším sezení je nutné střídat polohy, jít se projít nebo udělat pár protahovací cviků,“ popisuje primářka MUDr. Alice Ščudlová, která zároveň doporučuje alespoň jednou denně intenzivní cvičení a procházky do přírody na čerstvém vzduchu.

Pokud patříte k lidem, kteří tráví většinu pracovní doby vsedě a u počítače, je důležité myslet na své zdraví a záda, zejména z dlouhodobého hlediska. „Při dlouhotrvajícím jednostranném zatěžování páteře, může dojít postupně ke vzniku funkčních poruch, jako jsou blokády v oblasti páteře se vznikem svalové dysbalance. Funkční poruchy jsou návratné a lze je odstranit pomocí řízené rehabilitace a samostatného cvičení. Trvalé změny jsou ovšem nenávratné. Jde o poruchy držení těla, kdy se zvýrazňuje hlavně hrudní kyfosa a bederní lordosa. Přitom často nacházíme degenerativní změny na páteři, výhřezy meziobratlových plotének,“ vysvětluje primářka rehabilitačního oddělení MUDr. Alice Ščudlová.

Prevence je základním předpokladem k tomu, aby obtíže nevznikaly a nevracely se. Samostatné cvičení pomáhá pacientům, aby byli schopni si sami pomoci, hlavně při chronických bolestech. Pokud si nejste jistí, jak správně cvičit, je dobré se objednat na osobní konzultaci k odborníkovi, kterým je fyzioterapeut nebo lékař. Ten dokáže zvolit vhodné cvičení šité pacientovi na míru. Pokud vznikne akutní ataka bolesti, je nutné vyhledat lékařskou pomoc. K prevenci patří nejen samostatné cvičení, ale i plavání a další sportovní aktivity, které respektují omezení u dané diagnózy pacienta.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: