Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Duben, měsíc císařských porodů, si připomínají také v Nemocnici AGEL Šternberk

20.4.2021

Zatímco na přelomu tisíciletí se v Česku narodilo císařským řezem každé osmé dítě, vloni to byl v průměru každý čtvrtý novorozenec. Šířit povědomí o tomto způsobu operačního porodu si dala za cíl mezinárodní organizace ICAN (The International Cesarean Awareness Network), která každoročně vyhlašuje duben měsícem císařských porodů. K iniciativě se připojují také porodníci Nemocnice AGEL Šternberk, kteří každoročně provedou přes 250 porodů císařským řezem.

„Celkově se zvyšující se počty provedených tzv. císařů souvisí se změnou struktury rodiček, kdy ženy odkládají těhotenství do vyššího věku, častěji trpí různými komplikujícími onemocněními, obezitou, léčí se pro neplodnost,“ uvádí MUDr. Jan Harašta z gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk a uklidňuje, že operační porod je v současné době mnohem bezpečnější než v dobách dávno minulých. Díky novým postupům, dostupnosti antibiotik a erudici lékařů je míra komplikací minimální a neustále klesá.

Další dobrou zprávou pro maminky, které čeká plánovaný císařský řez, je dnes možnost provádět tuto operaci v tzv. "spinální", tedy "částečné" anestezii, což umožňuje ženám slyšet první křik miminka přímo na operačním sále, vidět jej, provést bonding. To všechno umožňuje maminkám lépe navázat kontakt se svým miminkem. „Pokud jde o obavy z bolesti, tak i v této oblasti jsou dnes možnosti velmi pokročilé. K dispozici jsou různé formy tlumení bolesti, od léků v tabletkách, čípcích, k nitrožilnímu podání, až po léky zaváděné tenkou hadičkou přímo do operační rány. Po individuální domluvě se vždy snažíme hledat nejvhodnější metody dle aktuálních potřeb pacientky,“ doplňuje MUDr. Harašta.

Rekonvalescence je však po sekci delší a bolestivější než po porodu vaginálním a v průměru o jeden den se také prodlužuje délka hospitalizace na oddělení šestinedělí. „Je-li rodička bez komplikací, nemá-li potíže s kojením a nejsou-li jiné důvody, na příklad ze strany zdravotního stavu novorozence, tak je dnes většina rodiček po „císaři“ propouštěna domů čtvrtý pooperační den,“ popisuje MUDr. Jan Harašta z gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk, kde se ženám po císařském řezu věnují během hospitalizace na oddělení šestinedělí také fyzioterapeuti z rehabilitačního oddělení. Poskytují pacientkám speciální pohybovou terapii k urychlení hojení, radí ohledně vhodných poloh během denních činností a také upozorňují na možná úskalí.

Rčení „jednou císař, vždycky císař“ je dnes již minulostí. Také v porodnici Nemocnice AGEL Šternberk odborníci umožňují a rovněž podporují vaginální porody u žen i po předchozím císařském řezu (tzv. VBAC - Vaginal Birth After Caesarean). „Posouzení vhodnosti vaginálního porodu po předchozím císařském řezu je poměrně individuální. Pokud to však možné je, volíme tuto variantu, která je bezesporu šetrnější pro maminku i miminko,“ uzavřel MUDr. Harašta. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: