Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Evropský den melanomu znovu připomene, proč je důležité sledovat svá znaménka

27.5.2021

30. květen patří již dvě dekády Evropskému dni melanomu, který každoročně připomíná toto nebezpečné onemocnění kůže. Jen v Česku zemře každoročně na nejzhoubnější kožní nádor, melanom, na 300 osob. Včasná prevence přitom dokáže v drtivé většině případů vážným dopadům na zdraví člověka spolehlivě zabránit.

„Prevence a včasný záchyt je v případě melanomu opravdu jedinou záchranou. Čím dříve přitom lidé přijdou, tím lépe. Občas se setkávám s tím, že lidé nechtějí lékaře zdržovat, a mají pocit, že dokud je nic nebolí, není potřeba znaménka řešit. To je ale bohužel velký omyl,“ varuje MUDr. Jitka Dobešová z kožní ambulance Nemocnice AGEL Šternberk s tím, že lidé by si měli nechat u lékaře zkontrolovat každé pigmentové znaménko, které se nějakým způsobem mění, začne mít nepravidelné okraje, vystoupne nad kůži, svědí nebo dokonce krvácí.

Kontrola znamének probíhá pomocí speciálního přístroje – dermatoskopu, a to pouhým pohledem. Vyšetření tedy nijak nebolí, trvá jen několik minut a člověk hned ví, zda je jeho pigmentové znaménko v pořádku, nebo ne. „Pokud znaménko v pořádku není, můžeme ho buď ihned chirurgicky odstranit, nebo pacienta objednat na jednoduchý zákrok, který standardně probíhá v lokálním umrtvení během pár minut a člověk po něm ihned odchází domů,“ vysvětluje MUDr. Dobešová.

Kromě pravidelných preventivních prohlídek ideálně jednou ročně a průběžného sledování vlastních pigmentových znamének zároveň lékařka doporučuje nepodceňovat prevenci vzniku kožních nádorů. Zejména je vhodné omezit návštěvy solárií, vyhýbat se intenzivnímu působení slunečního záření a používat ochranné prostředky – krémy a podobně, a to zejména u dětí. Melanom se totiž týká všech osob bez ohledu na věk či pohlaví.

V kožní ambulanci Nemocnice AGEL Šternberk v loňském roce odhalili melanom u tří pacientů, a to z celkových více než 1300 pacientů, kteří zde byli léčeni. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: