Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

98letá pacientka Nemocnice Šternberk stojí po částečné náhradě kyčle opět na vlastních nohou

23.2.2016

Lékaři Nemocnice Šternberk, člena skupiny AGEL, úspěšně provedli částečnou náhradu kyčle doposud nejstarší pacientce. Anežka Bayerová, která letos oslaví 99. narozeniny, si při pádu zlomila krček stehenní kosti a zcela přestala ovládat pravou nohu. Lékaři Nemocnice Šternberk ale seniorku dovedli během tří dní znovu postavit na nohy – a to doslova. Díky cementované endoprotéze totiž žena mohla začít končetinu znovu zatěžovat už následující den po operaci.

„Pacientka podstoupila částečnou náhradu kyčle, konkrétně cervikokapitální endoprotézu, tedy náhradu hlavice stehenní kosti. U pacientky jsme volili cementovanou endoprotézu, která je vhodná právě pro starší pacienty, kteří už nekladou příliš vysoké nároky na aktivní život, nesportují. U cementované endoprotézy je dřík fixován kostním cementem, což má velkou výhodu v možnosti okamžitého zatěžování končetiny,“ vysvětluje MUDr. Josef Ščudla, lékař Chirurgicko-traumatologického oddělení Nemocnice Šternberk s tím, že operací tohoto typu provedou lékaři zdejší nemocnice ročně okolo pětadvaceti.

Seniorka si zlomeninu způsobila při pádu ve svém domě, v nedaleké obci Štěpánov. „Zatočila se mi hlava, a najednou jsem ležela na zemi. Naštěstí bydlím s dcerou, která hned zavolala sanitku. V nemocnici mi pak zjistili zlomeninu krčku na noze,“ popisuje okolnosti úrazu 98letá pacientka Anežka Bayerová, která dnes díky úspěšné operaci i poctivé rehabilitaci již znovu stojí na svých nohou.

„Paní je velice šikovná a optimistická, možná i proto jí jde rehabilitace velmi dobře. Cvičíme spolu každý den kromě víkendů, nejprve kondiční cvičení na lůžku a dechová cvičení, pak i chůzi s chodítkem. Paní vše zvládá mimořádně aktivně, takže jí vlastně jen dopomáhám s operovanou nohou a koriguji,“ říká Věra Klaudová, fyzioterapeutka Nemocnice Šternberk.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: