Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Odborníci Nemocnice Šternberk radí: O Vánocích je nejdůležitější pohyb a duševní pohoda

12.12.2016

Vánoční svátky by měly být svátky klidu a rodinné pohody. Podle nutriční terapeutky Nemocnice Šternberk Lenky Zahrádkové jsou ale naopak nejstresovějším obdobím v roce a právě v důsledku stresu se tolik negativně podepisují na naší váze. Druhým významným faktorem v období svátků je pak nedostatek pohybu a nadměrná konzumace nezdravých jídel, která lze přitom snadno nahradit zdravějšími a dietnějšími alternativami.

„Během vánočních svátků se lidé určitě nemusejí vzdávat cukroví ani kapra. Naopak zrovna ryby jsou velmi vhodné jakožto zdroj bílkovin. Vhodnější jsou ale ryby pečené či dušené, namísto smažených. Podobně salát je jednoznačně zdravější s jogurtem namísto majonézy. U cukroví je pak vhodnější třeba to z odpalovaného těsta s lehkým krémem, nebo třeba kuličky ze sušeného ovoce obalené v kokosu,“ radí Lenka Zahrádková, nutriční terapeutka a vedoucí stravovacího provozu Nemocnice Šternberk.

Malý hřích v podobě smažené ryby nebo salátu s majonézou jednou za čas podle ní ale také neuškodí. V takovém případě by se však vánoční hodování mělo omezit pouze na den či dva, nikoliv týden a více, jak je tomu v mnoha rodinách zvykem. „Lidé před Vánoci obvykle nakupují neúměrné množství jídla, připravují kvanta občerstvení a pak se přejídají mnohdy jen z lítosti něco vyhodit. A to nejen na Štědrý den, ale často celý týden až do Silvestra, kdy navíc přichází druhá vlna hodování,“ upozorňuje Lenka Zahrádková, podle které by také lidé neměli nikdy chodit nakupovat hladoví. Pak totiž nakoupí daleko více potravin, než kolik potřebují.

Největším problémem je však podle nutriční terapeutky pasivní trávení svátků a přemíra stresu. Lidé dnes daleko častěji tráví volné chvíle u televizí či počítačů s talířem cukroví po ruce, místo toho aby si dopřáli třeba procházku, lyžování nebo bruslení s rodinou. „V takových případech jde pak ručička na váze samozřejmě neúprosně nahoru. Vánoce by jistě měly být časem odpočinku, ale spíše toho duševního, což si lidé dnes často pletou a místo příjemných chvil s rodinou zažívají stresy z nákupu dárků a pak nudu u televize, což vede k dalšímu zbytečnému přejídání,“ uzavírá nutriční terapeutka Lenka Zahrádková.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: