Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Nemocnice AGEL Šternberk v porodnici nabízí i stravu pro maminky veganky

10.10.2022

Porodnice Nemocnice AGEL Šternberk klade maximální důraz na individuální přístup ke každé z rodiček a například v rámci stravování vychází vstříc nejen maminkám vegetariánkám, či preferujícím bezlepkovou stravu, ale třeba i vegankám. Speciální strava a jídelníček je pacientkám k dispozici zdarma.

„Nastávajícím a novopečeným maminkám se v porodnici snažíme vycházet maximálně vstříc ve všech ohledech – od průběhu porodu, volby polohy, metody tlumení bolesti, až po poporodní péči o ni i miminko. A protože strava je důležitou součástí regenerace po porodu i nastartování laktace, snažíme se i v tomto ohledu nabízet pestrost a individuální přístup tak, aby každá maminka dostala stravu dle svých představ,“ komentuje Radka Sedláčková, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk.

V rámci individuálního přístupu porodnice nabízí úpravu jídelníčku s ohledem na potravinové alergie, vegetariánství, ale třeba i bezmléčnou dietu nebo veganství. „Aktuálně evidujeme jen několik málo zájemkyň ročně a samozřejmě takovouto stravu připravujeme individuálně na požádání, ve spolupráci s nutriční terapeutkou. Věřím, že pro maminky veganky je to významný benefit, který jim zpříjemní a usnadní první dny po porodu a přispěje k duševní i tělesné pohodě,“ říká Radka Sedláčková.

Tvorba jídelníčku přitom ve velké míře vychází i ze stávajících návyků a preferencí každé z maminek. „Při tvorbě jídelníčku přímo vycházíme ze stravovacích návyků pacientek, ale zároveň je důrazně edukujeme ohledně vyvážené stravy, vhodného poměru jednotlivých složek ve stravě, nebo i rizik spojených s veganstvím nebo jiným výrazným stravovacím omezením během kojení,“ vysvětluje Kristýna Bechníková, vedoucí nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Šternberk, s tím, že speciální jídelníček je pro všechny rodičky zdarma – a nejen pro ně.

V případě zájmu nabízí Nemocnice AGEL Šternberk veganskou stravu či jinak specializovanou dietu a jídelníček nejen rodičkám, ale i pacientkám či pacientům na jiných odděleních. „Stačí se během hospitalizace domluvit s kýmkoliv z personálu a nutriční terapeutka na základě konzultace připraví nejen stravu odpovídající omezením, ale i plnohodnotnou a vyváženou, dle zdravotního stavu a potřeb každého z pacientů,“ uzavírá Radka Sedláčková.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: