Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Práce kaplanky Nemocnice Šternberk bývá během Vánoc náročnější. Pacienti vyhledávají setkání s kaplankou častěji

21.12.2016

Vánoce by měly být svátky klidu a rodinné pohody. Ne každý ale může o vánočních svátcích být doma se svými blízkými. Zejména starší a osamělejší pacienti proto již v předvánočním období daleko častěji vyhledávají služby nemocniční kaplanky. Své o tom ví i Mgr. Kateřina Grygová, nemocniční kaplanka Nemocnice Šternberk, která v nemocnici už druhým rokem poskytuje své služby pacientům také během vánočních svátků, a to bez ohledu na víru. Ve vánočním období je totiž pro mnohé pacienty velmi důležité prožít, že nejsou sami.

Potřebu svěřit se a mít někoho na blízku mají lidé bez ohledu na roční období. Faktem ale je, že kolem Vánoc jsou častěji vyslovovány potřeby a problémy pacientů - hlavně těch starších a osamělejších. „Některé trápí nemožnost navštívit své blízké, nebo  to, že musí strávit  Vánoce v nemocnici, kde prožívají pocity samoty, opuštěnosti, někdy i strachu z budoucnosti. Konec kalendářního roku bývá spojen s bilancováním, a pokud se cítí nemocný v tomto období více izolovaný a opuštěný, potom na něj smutek může doléhat ve větší míře. V nemocnici má nemocný navíc daleko více času o své situaci přemýšlet,“ vysvětluje Kateřina Grygová, nemocniční kaplanka Nemocnice Šternberk s tím, že její  snahou je, bez ohledu na roční období, pacienty podpořit a posílit jejich uvědomění, že vše zvládnou a nezůstanou v náročné situaci sami.

Drtivou většinu pacientů, kteří mají zájem o služby nemocniční kaplanky, tvoří v Nemocnici Šternberk pacienti léčebny dlouhodobě nemocných, kteří upřednostňují osobní rozhovor. „V těchto dnech se bavíme nejčastěji o adventu a vánočních svátcích, nebo také o vánočním poselství. Někteří z nemocných mohou navštívit před Vánoci bohoslužbu přímo v nemocnici. A pro nemocné, se kterými se setkávám, mám také připravenu osobní pozornost jako malý vánoční dárek,“ prozrazuje Kateřina Grygová a dodává, že s ohledem na možnost větší psychické zátěže kolem Vánoc se snaží věnovat zájemcům z řad pacientů v těchto dnech více pozornosti i času.

Své služby však nabízí nemocniční kaplanka v Nemocnici Šternberk nejen v předvánočním období, ale i přímo během vánočních svátků, a to na telefonu, e-mailu, či na žádost pacienta i osobně. Setkání s kaplankou se přitom nemusí týkat pouze duchovních záležitostí.

„Práce nemocničního kaplana nesleduje úzce jen náboženské potřeby nemocného. Snaží se nemocného vidět celostně, vidět jeho reálné potřeby nejrůznějšího druhu, jeho přání, problémy, bolesti i radosti. Je pro mne vždy překvapením, jak každý člověk, se kterým se setkám, je jiný, než ostatní, jakou je individualitou. A vždy mě zajímá jeho vlastní neopakovatelný životní příběh i to, jakým směrem se bude náš společný hovor odvíjet a které potřeby nemocného budou vysloveny,“ uzavírá Grygová s tím, že kromě pacientů se na ni mohou navíc obracet také příbuzní či zdravotnický personál, pokud se ocitnou v náročné situaci.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: