Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Nemocnice Šternberk má na kontě téměř 300 absolventů kurzů první pomoci

15.8.2017

Téměř tři stovky dětí i dospělých ze Šternberka a okolí dnes ovládá základy poskytování první pomoci díky zdravotníkům Nemocnice Šternberk, která je členem skupiny AGEL. Nemocnice před třemi lety zahájila pořádání kurzů první pomoci pro veřejnost, v rámci kterých odborníci učí dospělé i děti praxi a teorii pomoci při ohrožení zdraví či života. Od loňského roku navíc zdravotníci ochotně přijíždějí školit i přímo do firem, kde nabídky využilo již 70 zájemců.

„Znalosti první pomoci jsou v momentě nehody či náhlých zdravotních obtíží opravdu nedocenitelné, protože právě rychlá a správná pomoc v krizových situacích doslova zachraňuje životy. V Nemocnici Šternberk chceme dovednosti první pomoci naučit opravdu každého, kdo má zájem. Proto jsme se rozhodli zájemcům umožnit školení i mimo prostory našeho zařízení,“ vysvětluje hlavní sestra Nemocnice Šternberk Mgr. Lenka Neumannová s tím, že možnosti mohou využít jak firmy, tak i sdružení nebo jakákoliv skupina osob, která má k dispozici vlastní prostory.

Zároveň nemocnice již třetím rokem pořádá kurzy pro žáky základních škol, v rámci kterých zdravotníci proškolili již na 180 dětí, a také individuální kurzy pro jednotlivce, v rámci kterých byla proškolena dvacítka zájemců. „Minimální počet účastníků pro skupinový kurz první pomoci jsou vždy tři osoby, maximální pak patnáct osob. Cena a délka trvání je 300 korun za osobu za dvouhodinový kurz a termín i čas kurzu si vždy domlouváme individuálně dle možností a potřeb obou stran,“ říká Lenka Neumannová.

Obsahem kurzu je přitom jak teorie, tak zejména praxe, která je zaměřena na základní laickou první pomoc. Účastníci kurzu se naučí správnou techniku dýchání a nepřímé srdeční masáže, dozví se jak postupovat při úrazu elektrickým proudem, jak zajistit místo dopravní nehody, nebo jak postupovat při zlomeninách a masivním krvácení, což jsou nejběžnější život ohrožující stavy, u kterých právě rychlá první pomoc rozhoduje. Zároveň nebudou chybět informace o tom, jak postupovat v situaci, kdy objevíme někoho se zdravotními obtížemi např. otráveného oxidem uhelnatým, tonoucího a dalších životu nebezpečných situacích, doví se informace o správných telefonních číslech na záchranné složky.

 „Znalosti první pomoci by měly být samozřejmostí pro každého z nás. Úraz či nehoda se totiž může stát komukoliv bez ohledu na prevenci a kdokoliv z nás s nimi také může přijít nečekaně do styku. Při masivním krvácení, zástavě srdce nebo poranění elektrickým proudem navíc mohou rozhodovat vteřiny,“ uzavírá Lenka Neumannová.

 

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: