Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

V loňském roce se v Nemocnici Šternberk rodili nejčastěji Jakubové, Elišky a Emy

7.1.2020

Tradiční česká jména nejčastěji volili rodiče pro své čerstvě narozené děti v Nemocnici Šternberk. Mezi celkem 1008 miminky, která v roce 2019 ve šternberské porodnici přišla na svět, bylo nejvíce Elišek, Emiček, Jakubů, Janů a Tomášů.

Našli se i rodiče, kteří zvolili jméno ne tolik rozšířené. Zdravotníci tak ve Šternberku pomohli na svět například také malé Eulalii, Loretě či Timee. U chlapců patřila mezi méně běžná jména Natanael, Kabir, Timon nebo Tore.

„Celkem se u nás narodilo 492 chlapců a 516 děvčat, z toho bylo 5 párů dvojčat. Nejplodnějším měsícem byl srpen, kdy k nám přijelo rekordních 100 maminek. Nejméně plodný měsíc byl naopak prosinec, kdy jsme asistovali u 69 porodů,“ uvádí vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Šternberk Radka Sedláčková s tím, že největší miminko loňského roku mělo úctyhodných 4700 gramů.

První miminko letošního roku na sebe nenechalo dlouho čekat. Malý Daniel se narodil 1. ledna v 5:03 hodin s mírami 3450 gramů a 50 centimetrů. Porodnice šternberské nemocnice je vyhlášená svou odborností a péčí, není proto divu, že láká maminky ze širokého okolí. „Míváme rodičky z celého kraje, ze Šumperska, Rýmařovska i Bruntálska. Také maminka prvního letošního novorozence k nám přijela rodit až z Bruntálu,“ doplňuje Radka Sedláčková.

Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Šternberk se o těhotné ženy stará nejen v době porodu, ale nabízí jim také oblíbené předporodní kurzy, plavání pro těhotné ženy, tejpování v těhotenství a nově i poradnu, ve které můžou ženy s lékařem probrat porodní plán. Maminkám těsně po porodu nově od září nabízí také masáže miminek, které jsou vhodné například pro uvolnění a zklidnění miminka. Maminky se na lekci seznámí také se základy Baby Handlingu, což je koordinační cvičení, které podporuje správný psychomotorický vývoj dítěte.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: