Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Nová magnetická rezonance se v Nemocnici AGEL Šternberk osvědčila. Loni bylo vyšetřeno přes 2 000 pacientů

21.6.2024

Šternberk, 21. června 2024: Vyšetření magnetickou rezonancí je už přes rok přístupnější pacientům ze severovýchodní části Olomouckého kraje. Stavební úpravy a investice do vybavení a přístrojových technologií si ve Šternberku vyžádaly téměř 60 milionů korun. Primářka radiodiagnostického oddělení z Nemocnice AGEL Šternberk MUDr. Jindřiška Judasová po roce zhodnotila přínos nového pracoviště magnetické rezonance, které bylo vybudováno ve spolupráci a za finanční podpory Olomouckého kraje.

Běžná čekací doba na vyšetření magnetickou rezonancí se v Nemocnici AGEL Šternberk pohybuje kolem tří týdnů.  „Pacienty s akutními potížemi, kde je potřebná včasná diagnostika, například s podezřením na závažná onemocnění mozku a páteře ovšem vyšetřujeme přednostně,“ dodala MUDr. Jindřiška Judasová, primářka radiodiagnostického oddělení z Nemocnice AGEL Šternberk a doplnila, že v minulém roce bylo v nemocnici provedeno 2 000 vyšetření magnetickou rezonancí.

Magnetická rezonance funguje na odlišném principu než jiné zobrazovací metody a umožňuje detailnější rozlišení struktur než například CT, ultrazvuk nebo klasické rentgenové vyšetření. Tato metoda nám umožnila rozšířit spektrum poskytovaných vyšetření a cílenější diagnostiku.

Magnetická rezonance přispívá ke zpřesnění diagnostiky u neurologických pacientů, a to jak u onemocnění mozku, tak i všech etáží páteře.

„Šternberské pracoviště je vybaveno přístrojem Magnetom Amira s indukcí magnetického pole 1,5 Tesla. Jeho předností je vysoká kvalita zobrazených skenů a pokročilý software s nastavenými protokoly, který pomáhá rentgenovým laborantům v kvalitním zobrazení vyšetřované lokality,“ vysvětluje MUDr. Jindřiška Judasová.

Velké procento vyšetřovaných pacientů tvoří i ortopedičtí pacienti, u kterých jsou vyšetřovány hlavně nosné klouby, svaly, šlachy a chrupavky. Vyšetření je mnohem podrobnější než vyšetření jinými metodami. Nový přístroj umožnil i podrobnější diagnostiku onemocnění břicha, a to jak u nádorových, tak i nenádorových onemocnění.

MR nepoužívá oproti CT žádné rentgenové záření, riziko vyšetření je zcela minimální. Umožní i vyšetření u pacientů se známou alergií na jodovou kontrastní látku, která se používá u CT vyšetření. Takové pacienty nebylo v minulosti na našem pracovišti možné vyšetřit.

„Přístroj obsluhuje 8 radiologických asistentů, kteří pracují ve dvoučlenných týmech a dle rozpisu se střídají po dnech. Na popisech provedených vyšetření se podílí celkem 5 externě spolupracujících lékařů a jeden kmenový lékař,“ doplňuje primářka. U složitějších vyšetření je prováděno druhé čtení.

Díky nové magnetické rezonanci došlo v Nemocnici AGEL Šternberk k rozšíření spektra vyšetřovacích metod a zpřesnění diagnostiky u některých onemocnění. V porovnání s okolními pracovišti má příznivou objednací dobu a vyšetřuje pacienty jak ze spádových tak i mimospádových oblastí.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: