Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

V nemocnici, nebo v pohodlí domova? Nemocnice AGEL Šternberk umožnila pacientovi domácí dialýzu

6.8.2021

Hemodialyzační oddělení Nemocnice AGEL Šternberk zajišťuje nefrologickou péči o pacienty s onemocněním ledvin v rámci Šternberska, Uničovska, Litovelska a oblastí přilehlých k hranicím okolních okresů. Pacienti dojíždějí na hemodialyzační oddělení třikrát týdně a jedna procedura trvá 4 až 5 hodin. Nově nabídlo hemodialyzační oddělení šternberské nemocnice pacientovi domácí dialýzu.

„Předcházela tomu důkladná příprava. Abychom mohli domácí dialýzu spustit, museli jsme nasmlouvat jednotlivé kódy revizním lékařem, objednat materiál, který není zrovna levný. Zdravotnický personál pak musel investovat čas, aby zaškolil pacienta,“ uvedla primářka Hemodialyzačního oddělení Nemocnice AGEL Šternberk MUDr. Lada Janušová. Pacienti jsou podle ní zvyklí z dialýzy na oddělení či středisku sledovat čas velmi pozorně. Po zkušenostech z jiných středisek s domácí dialýzou už velká část z nich nechce absolvovat dialýzu v nemocnici, ale volí variantu domácí dialýzy.

„Oceňují přitom zlepšenou kvalitu života. K tomu určitě přispívá i fakt, že čas v domácnosti utíká jinak než na středisku. Většina pacientů se cítí při častější dialýze lépe, a to, že tento rozdíl na sobě často již poměrně brzy začnou pociťovat, je dalším motivačním faktorem pro to, aby mohli dialýzu absolvovat doma,“ vysvětluje dále primářka Janušová s tím, že při volbě domácí dialýzy hraje roli i možnost provést si dialýzu podle toho, kdy to pacientovi vyhovuje, a nemuset se podřizovat režimu střediska. Pacienti si podle primářky také často uvědomují, že po dialýze třikrát týdně potřebují delší čas na zotavení. Při častější dialýze je zotavení podstatně rychlejší.

„Hemodialýzu v domácím prostředí podstupují pacienti 5 až 7x týdně ve výrazně kratším čase, jsou řádně a důkladně proškoleni na našem oddělení zdravotnickým personálem. Až jsme si jisti že pacient zvládá dialyzační proceduru sám, víme, že je připraven k domácí dialýze. Pacienti mohou i cestovat, jednoduše si dialyzační monitor vezmou s sebou. Domácí dialýzu lze doporučit pacientům, kteří mají chuť naučit se ovládat dialyzační přístroj, jsou šikovní a chtějí být pány svého času,“ upozornila primářka MUDr. Lada Janušová.

Zdravotní pracovníci jsou pacientům k dispozici na telefonu, poradí i s případnými potížemi, taktéž funguje tzv. Help linka 24 hodin denně. Jak primářka Hemodialyzačního oddělení Nemocnice AGEL Šternebrk dodala, hemodialyzační oddělení zajišťuje veškeré potřebné materiální vybavení ke správnému chodu dialyzační procedury a pravidelně vyhodnocuje i její adekvátnost.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: