Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Suchý únor je za námi, lékařka Nemocnice AGEL Šternberk radí, proč je dobré i nadále redukovat požívání alkoholu

1.3.2022

Celosvětová akce Suchý únor je u konce, a pokud jste ho dodrželi, zaznamenali jste již během prvního týdne bez kapky alkoholu první pozitivní účinky střízlivosti. Snížené dráždění žaludku, lepší spánek a více sil při cvičení jsou běžné a dlouhodobé reakce na střízlivost. Aby předchozí abstinence měla smysl, je zapotřebí i nadále požívání alkoholu redukovat.

Obecně je známo, že obyvatelé České republiky jsou k alkoholu velmi liberální, dostupnost alkoholických nápojů je v naší zemi velmi vysoká, a v mezinárodním srovnání dosahujeme prvních příček ve spotřebě alkoholu na hlavu. Nadměrné pití alkoholických nápojů má zcela jistě negativní vliv na zdraví. Celosvětová studie z roku 2015 (časopis Lancet) uvádí, že sice jakákoliv konzumace alkoholu snížila riziko srdečních příhod o 24 %, ale o 51 % zvýšila riziko karcinomů souvisejících s alkoholem (úst, jícnu, žaludku, kolorekta, jater, prsu, ovarií a hlavy a krku) a o 29 % zvýšila riziko úrazu.

„Jedním z následků nadměrného pití alkoholu může být například onemocnění ledvin. Alkohol je látkou, jež může způsobit dehydrataci (pijete-li alkohol, vyloučíte větší množství moči). Alkohol zvyšuje prokrvení ledvin a močových cest, a to může vést k rozvoji či zhoršení infekce močového traktu nebo může dojít i ke změně účinku podávaných léků. Mějme na paměti, že po 30 dnech abstinence jsou játra zcela vyčištěna a ledviny opět fungují normálně a časté močení a silný zápach vymizí,“ popisuje primářka hemodialyzačního oddělení MUDr. Lada Janušová.

Míra konzumace alkoholu je rozdělena na nízkou (< 7 standardních drinků za týden), střední (7–14 drinků za týden u žen a 7–21 u mužů) a vysokou (> 14 drinků za týden u žen a > 21 u mužů). „Již dvě skleničky vína stejně jako dvě sklenice piva desítky obsahují 40 gramů čistého alkoholu, což se uvádí jako hraniční množství alkoholu pro rozvoj závislosti,“ vysvětluje MUDr. Lada Janušová.

Nízká hranice závislosti, ale i zvýšené riziko onemocnění je jeden z dalších důvodu, proč je dobré alkohol redukovat. „U osob, které pijí víno, bylo zjištěno nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění a o 45 % nižší riziko srdečních příhod než u abstinentů. Ovšem riziko onkologického onemocnění bylo v porovnání s abstinenty u konzumentů vína o 38 %, u konzumentů piva o 20 % a u tvrdého alkoholu o 69 % vyšší,“ uvádí primářka hemodialyzačního oddělení.

Během pandemie se zvýšilo množství pacientů, kteří nějakým způsobem dospěli k problému s konzumací alkoholu. „Tuto skutečnost přikládám tomu, že lidé byli dlouhou dobu izolováni od společnosti, od svých blízkých, trpěli samotou, strachem a osaměním,“ říká závěrem MUDr. Lada Janušová a dodává, že pak už je jen krůček k tomu, že sáhli po něčem, co jim, byť na krátký čas, umožnilo „útěk“ z reality.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: