Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Světový den ledvin si Nemocnice AGEL Šternberk připomene tradičně prevencí

8.3.2022

Letos připadá Světový den ledvin na čtvrtek 10. března. Jde o kampaň upozorňující na to, že 10 až 15 % světové populace trpí určitou formou onemocnění ledvin. Počet pacientů v Nemocnici AGEL Šternberk se za poslední dva roky pandemie navýšil o desítky nových případů.

Bezplatná akce zaměřená na prevenci ledvin se bude konat 10. března v nefrologické ambulanci, která je součástí hemodialyzačního oddělení Nemocnice AGEL Šternberk. Zájemci mohou ambulanci navštívit kdykoliv v čase od 8:00 do 14:00 hodin.

„Akce se může účastnit kdokoliv. V ambulanci dotyčnému změříme tlak krve, orientačně vyšetříme moč na přítomnost bílkoviny či krve. Při pozitivním výsledku mu bude následně nabídnuto komplexnější vyšetření nefrologem v nefrologické ambulanci (je charakterizováno základním laboratorním vyšetřením - chemickou analýzou moči, mikroskopickým vyšetřením močového sedimentu a krevním rozborem). Pokud vznikne podezření na onemocnění ledvin, je pacient dle potřeby dále odeslán buď k urologickému vyšetření, nebo na vyšší pracoviště,“ vysvětluje průběh akce primářka hemodialyzačního oddělení MUDr. Lada Janušová.

Nemoci ledvin postihují celých deset procent Čechů, bohužel většina o svých obtížích vůbec neví. Proto je dobré, stejně jako u jiných onemocnění, myslet na prevenci a zbytečně nenamáhat své ledviny. „Pro prevenci onemocnění ledvin se snažte dodržovat lepší životosprávu, např. nekuřte, sportujte, udržujte si správnou hmotnost, stravujte se kvalitně a zdravě, dostatečně pijte, vyhýbejte se alkoholu, neužívejte nadměrně léky, zejména léky proti bolesti, předcházejte infekčním onemocněním,“ popisuje MUDr. Lada Janušová.

Hemodialyzační oddělení je ambulantní specializované pracoviště, které zajišťuje péči o pacienty s onemocněním ledvin. Bylo zřízeno koncem roku 2009 s cílem zlepšit dostupnost nefrologické péče v regionu. Jde o dynamicky se rozvíjející oddělení s efektivně nastaveným provozem a individuálním přístupem ke klientům. Léčba probíhá v příjemném prostředí a přátelské atmosféře, dialyzační sály jsou klimatizovány, k dispozici je WI-FI připojení k internetu

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: