Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Nemocnice AGEL Šternberk ročně operuje až 70 lidí, které trápí syndrom karpálního tunelu

4.4.2022

Málo kdo ví, že lékaři Nemocnice AGEL Šternberk ročně operují až 70 pacientů, které trápí syndrom karpálního tunelu. Při dobré prevenci a včasném záchytu lze předejít operačnímu zákroku. „Pociťování brnění prstů a noční bolesti jsou první náznaky problému, v tomto případě rozhodně doporučuji co nejdříve vyhledat vyšetření u neurologa,” říká primář chirurgicko-traumatologického oddělení MUDr. Marek Polách, MBA.

„Karpál“ je tzv. úžinový syndrom, což znamená chronické útlakové postižení nervu při jeho průchodu anatomicky definovanými tuhými úzkými průchody. Takto postižených nervů může být v těle několik. U „Karpálu“ se jedná o útlak nervus medianus (středový nerv) v oblasti zápěstí, kde je anatomicky definovaný karpální tunel ve kterém běží zmiňovaný středový nerv a dalších 9 šlach. V principu jde o to, že v tomto tunelu je najednou málo místa a nerv trpí nejvíce. Jedná se nejčastější úžinový syndrom.

„Příčiny vzniku jsou více faktorové. Patří mezi ně jak vrozené anomálie v oblasti zápěstí, tak metabolické nemoci jako např. cukrovka, onemocnění štítné žlázy, revmatoidní artritida, ale také těhotenství a v neposlední řadě i úrazy v oblasti předloktí a zápěstí. Někdy je vznik i nejasný. V poslední době spíše převládají příčiny profesionální. To znamená opakované a namáhavé úkony ruky, práce s vibračními nástroji, stereotypní práce např. se šroubovákem či kleštěmi na montážních linkách, ale i také práce s myší u počítače,“ popisuje příčiny vzniku primář chirurgicko-traumatologického oddělení MUDr. Marek Polách, MBA.

Karpální tunel je v podstatě civilizační choroba. Odhaduje se, že ročně tímto onemocněním trpí zhruba 35 tisíc pacientů. Ženy jsou postiženy 4x častěji než muži. „U nás na chirurgii operujeme ročně zhruba 50-70 pacientů. Počet provedených operací je u nás již několik let přibližně stejný. Možná jen záchyt je v časnějších fázích, protože tato diagnóza je vedena jako nemoc z povolání a řada firem u svých zaměstnanců provádí preventivní EMG vyšetření,“ vysvětluje primář chirurgicko-traumatologického oddělení.

Rozeznat, zda vás trápí syndrom karpálního tunelu, je celkem jednoduché. „Nejdůležitějším steskem nemocných je brnění prstů a to zejména palce, II. a III. prstu, dlaně a hřbetu ruky. Jedním z hlavních kritérií jsou noční bolesti a brnění ruky s úlevou po procvičení. Později jsou bolesti již trvalejší a klidové. V rozvinutém syndromu je patrný již úbytek svalové síly ruky,“ uvádí MUDr. Marek Polách, MBA a zároveň dodává, že pokud někdo již pociťuje brnění prstů a noční bolesti, je vhodné se co nejdříve objednat k vyšetření včetně tzv. EMG (Elektromyografie je vyšetřovací metoda, která se používá pro měření elektrické aktivity svalu a nervu, který daný sval řídí) u neurologa.

Léčba a operace tohoto onemocnění není náročná a rekonvalescence je poměrně rychlá. V počátečních fázích lze zvládnou léčbu i konzervativně bez operace. V tomto případě se musí snížit pracovní zatížení postižené ruky, je vhodná rehabilitace ruky a také léčba kortikoidy. Ne vždy však bývá efekt dostatečný. Pak nastupuje operační řešení.

„V případě operace se jedná o malý výkon v lokální anestézii, kdy se provádí řez na dlaňové straně zápěstí a proniká se ke karpálnímu vazu, který tvoří strop karpálního tunelu, kde probíhá již zmiňovaný nervus medianus společně se šlachami. Protože šlachy jsou pevné a nerv je měkký tak v tomto zúženém prostoru trpí. Cílem operace je protnout tento karpální vaz a utlačovaný nerv uvolnit. Potom se rána sešije. Ihned po operaci a odeznění bolestí z řezné rány popisují pacienti výraznou úlevu od dřívějších potíží. Hojení rány trvá asi 10 dní, kdy vytahujeme stehy. Poté pacienta odesíláme na rehabilitaci. Celý proces léčby trvá přibližně měsíc,“ vysvětluje dále primář.

I tomuto onemocnění se lze bránit prevencí. Přesto faktory jako věk nebo jiné nemoci neovlivníme. Co ovlivnit můžeme je vyvarovat se přetěžování a stereotypním pohybům ruky. „Pociťování brnění prstů a noční bolesti jsou první náznaky problému, v tomto případě rozhodně doporučuji co nejdříve vyhledat vyšetření u neurologa. Pokud EMG vyšetření potvrdí diagnózu syndromu karpálního tunelu, dostává se pacient do naší ambulance, kde probíhají konzultace a případně je pacientovi doporučeno objednat se k operačnímu zákroku,“ uzavírá primář chirurgicko-traumatologického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk MUDr. Marek Polách, MBA.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: