Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Během plodného půlroku se v nemocnici AGEL Šternberk narodilo 591 dětí. Jedna maminka porodila dvojčátka

4.7.2022

V prvním pololetí letošního roku pomohli zdravotníci v Nemocnici AGEL Šternberk na svět celkem 591 dětem. Nejplodnějším měsícem byl červen, kdy se narodilo 126 dětí, naopak nejméně dětí přišlo na svět v únoru, kdy jich bylo 89.

„Naší porodnici se i nadále daří udržovat výborné perinatologické výsledky. Ve srovnání s prvním pololetím roku 2021 se ve šternberské nemocnici narodilo o 7 dětí více. V souladu s trendem v celé České republice jsme také úspěšní i ve snižování počtu císařských řezů, aktuálně jsme na 22%,“ uvádí primář gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Tomáš Látal.

„Augustýn, Eliot, Bivoj, Amir, Kvído, Bartoloměj, Bruno, Aurora, Malia, Larisa, Annelies, Beatris, Kyra, Lina, Solomija nebo Tulia. To jsou některá netradiční jména, která dávali rodiče svým dětem v naší porodnici během prvního pololetí letošního roku,“ sdělila vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk Radka Sedláčková. Naopak v rodných listech se nejčastěji objevovala tradiční jako Natálie, Eliška, Mia, Barbora, Ema a Tereza. U chlapců pak Jakub, Matyáš, Tobiáš nebo Sebastien. Největším miminkem v prvním pololetí byl chlapeček, který vážil 4810 g a narodil se přirozenou cestou. Nejmenší miminko mělo 1945 g.

Výborné porodnické výsledky, klidné příjemné prostředí a citlivý přístup mají v Nemocnici AGEL Šternberk dlouholetou tradici. Každoročně pomůžou zdravotníci na svět téměř tisícovce dětí z bližších či vzdálenějších míst Olomouckého kraje. Na porodním sále jsou vedeny porody od ukončeného 34. týdne těhotenství, k tlumení bolesti dle možností nabízí epidurální analgezii, inhalační analgezii a celou řadu alternativních metod. Naprostá většina plánovaných císařských řezů je dle přání rodičky provedena ve spinální anestezii, tj. v místním znecitlivění. Dle přání rodiček umožňuje porodnice přirozené, nemedikované porody s podporou poporodního bondingu. Titul „Baby friendly hospital“ získala šternberská porodnice již v roce 2001 a to jako 19. porodnice z tehdejších 120 českých porodnic.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: