Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Když vaše ruka churaví, náš robot ji uzdraví, říká vedoucí fyzioterapeutka Nemocnice AGEL Šternberk

23.8.2022

Oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny (RFM) Nemocnice AGEL Šternberk využívá k léčbě pacientů nejmodernější techniku. Řadí se mezi ni i speciální přístroj Gloreha, který je určený k robotické terapii ruky.

Oddělením RFM Nemocnice AGEL Šternberk projde ročně několik desítek pacientů s poraněním ruky, kdy se jedná v drtivé většině o poranění, která si pacienti způsobí při výkonu povolání. „Nejčastěji se jedná o tržné rány, zlomeniny a vykloubení, poranění nebo amputace měkkých tkání. Naší nejvyšší prioritou je tyto pacienty efektivně léčit v souladu s posledními poznatky vědy a umožnit jim tak dřívější návrat do plnohodnotného pracovního procesu,“ vysvětluje vedoucí fyzioterapeutka oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny Nemocnice AGEL Šternberk Bc. Zuzana Homolová.

Robotický přístroj Gloreha pracuje na základě soustavy počítačem řízených elektromotorků, napojených přes táhla na speciální rukavici, kterou má pacient při rehabilitaci nasazenou na ruce. Gloreha vhodně doplňuje a urychluje klasickou rehabilitaci ruky. Přístroj nabízí hned několik výhod, jednou z nich je i čas, který přístroj šetří fyzioterapeutovi. Dá se říci, že přístroj cvičí za fyzioterapeuta. „Pacientům je jistě známa motorická dlaha z ortopedického oddělení, náš robotický přístroj pro rehabilitaci ruky je něco podobného. Záměrně říkám podobného, neboť na rozdíl od klasické motodlahy, jejíž efekt je samozřejmě pro pacienty nezpochybnitelný, umožňuje přístroj Gloreha pacientům aktivně dotahovat pohyby ruky a prstů do krajních poloh. Pacient tak není jen pasivním divákem, ale stává se aktivním “hráčem”, účastníkem v procesu svého uzdravování,“ popisuje vedoucí fyzioterapeutka Bc. Zuzana Homolová a zároveň dodává, že u pacientů pozorují rychlejší dosažení plného rozcvičení ruky a tím jim zdravotníci umožňují dřívější návrat do pracovního procesu.

Gloreha nabízí širokou paletu možností cvičení. Vychází z košaté praxe a umožňuje tak nacvičovat zapojování ruky v rozličných (i méně obvyklých) situacích každodenního života, ať již pracovního, či “domácího”. „Jako příklad bych uvedla rozličné typy úchopů, jemnou manipulaci s předměty, přemísťování malých objektů apod. Vše se děje nejen pomocí motorků a táhel, ale pacientovi je také bezprostředně zobrazována vizualizace jeho pohybu v 3D projekci na barevném monitoru. Tím pacienti získávají zesílenou zrakovou kontrolu a zpětnou vazbu nad prováděným pohybem,“ uvádí vedoucí fyzioterapeutka Bc. Zuzana Homolová. Obsluha robotického přístroje je velmi jednoduchá, fyzioterapeuti se ho naučili obsluhovat doslova za několik málo minut a jsou jeho širokými možnostmi praktického uplatnění nadšeni. Cvičení na přístroji Gloreha je pro pacienty nejen velmi přínosné, ale díky barevné vizualizaci pohybu také zábavné. Přístroj Gloreha mají lékaři a fyzioterapeuti k dispozici od června loňského roku a to díky spolupráci s Nemocnicí AGEL Prostějov a jejímu centru léčebné rehabilitace, které přístroj do šternberské nemocnice darovalo.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: