Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Infekci močových cest u kojenců není vždy snadné rozeznat, říká primář MUDr. Štěpán Malec z Nemocnice AGEL Šternberk

15.9.2022

Se zánětem močových cest se alespoň jednou za život setká téměř každý. Výjimkou nejsou ani ty nejmenší děti, u kterých není vždy snadné infekci rozeznat. Příčin vzniku přitom může být hned několik, od špatných hygienických návyků až po prochladnutí. V Nemocnici AGEL Šternberk ročně hospitalizují zhruba 40 dětí, které trápí zánět ledvin.

Infekci močových cest lze popsat jako přítomnost bakterií v močových cestách a vylučovacích orgánech při současné odezvě organismu ve formě zánětu. U infekcí dolních močových cest (cystitidy) dominuje pálení a řezání při močení, nutkání na močení po malých porcích. V moči se může objevit krev. V případě, že se jedná o zánět ledvin (pyelonefritidy), jsou pak přítomny celkové příznaky jako horečky, bolesti zad, případně břicha, děti můžou i zvracet. Pálení při močení může, ale nemusí být přítomno.

Ne vždy dokáže rodič rozeznat příznaky infekce. Občas se u malých dětí cystitida zásadněji neprojeví a příznaky přijdou až s infekcí ledvin. „Pokud má dítě několik dní vysoké horečky a celkově chudý klinický nález (nekašlou apod.) je potřeba vyloučit právě infekci močových cest návštěvou u lékaře, protože u těch nejmenších se může projevovat jen teplotou. Toto platí hlavně u kojenců a batolat, které nám samozřejmě neřeknou, co je trápí. Větší děti si už dokáží stěžovat na potíže při močení. Infekce ledvin (pokud opravdu přijdou včas) se nestihne rozvinout,“ popisuje MUDr. Štěpán Malec, primář dětského oddělení Nemocnice AGEL Šternberk.

Infekce může potkat každé dítě. Nejvíce jsou však náchylní k infekci kojenci. Důvody, proč infekce u kojenců vznikají, jsou jednak hygienické (např. nedostatečně často měněné pleny) nebo se mohou projevovat důsledky různých vrozených vad močopohlavního systému. „V tomto případě je zde snadný náběh k infekci a to i opakovaně. V pubertě jsou pak nejčastěji postižené dívky, zejména po zahájení aktivního pohlavního života. Tomuto období se také říká „honeymoon cystitidy“, uvádí MUDr. Štěpán Malec a dodává že, příčin vzniku může být mnoho. Dívky jsou náchylnější například během chladného počasí, zvláště když nejsou teple oblečeny. Obecně je třeba si dávat pozor na dostatečný pitný režim, což může být problém hlavně v létě.

V případě podezření na infekci močových cest není dobré odkládat návštěvu lékaře. „Zejména malé děti s pyelonefritidami (zánětem ledvin) hospitalizujeme. Cystitidy lze řešit ambulantně. Léčba obnáší antibiotika, při infekci ledvin je podáváme nitrožilně, infuzní terapii pro „prolití“ ledvin a ústup infekce. Vzhledem k dodržení správného postupu je třeba před nasazením antibiotik odebrat moč na kultivaci, aby bylo jasné, s jakou bakterií dítě bojuje. Některé tzv. atypické bakterie se totiž často vyskytují u vrozených vývojových vad ledvin a močových cest. I proto se u pyelonefritid provádí ultrazvuk břicha,“ vysvětluje primář.

Délka terapie je pak celkově 10-14 dní u pyelonefritid, 5-7 dní u cystitid. Dítě s infekcí ledvin je obvykle hospitalizováno 3-4 dny, v závislosti na tom jak rychle infekce reaguje na antibiotika a zda se nevyskytnou komplikace.  Pokud se infekce vrací opakovaně nebo není adekvátně léčena, roste riziko trvalých následků. Zvláště pak opakované infekce na podkladě vrozených vad.

„Stejně jako u každé nemoci, i zde platí pravidlo prevence. Obecně je doporučováno dbát na dostatek tekutin a osobní hygienu. Zejména dívky by měly během aktivního pohlavního života dbát na osobní hygienu a po pohlavním styku se opláchnout a vyčůrat. V chladném počasí pak nosit teplé oblečení aby neprochladly,“ uzavírá primář MUDr. Štěpán Malec.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: