Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny v Nemocnici AGEL Šternberk disponuje širokou škálou možností léčení pacientů. Lidé zde chodí ale také relaxovat na masáže

30.11.2022

Oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny Nemocnice AGEL Šternberk poskytuje veškerou rehabilitační péči ambulantní formou, dále pak nabízí péči pro hospitalizované pacienty na všech lůžkových odděleních nemocnice. Oddělení disponuje širokou škálou možností léčení pacientů s důrazem na jejich brzký návrat do pracovního procesu a začlenění pacientů s trvalými následky do plnohodnotného života.

„Oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny je ve šternberské nemocnici součástí pavilónu léčebných a vyšetřovacích metod. Jsme oddělení ambulantní, ale kinezioterapii provádíme na všech lůžkových odděleních naší nemocnice. Součástí rehabilitace je elektroterapie (multifunkční přístroje, magnetoterapie apod.), hydroterapie (bazén, vířivé a přísadové vany, sauna), léčebný tělocvik (individuální kinezioterapie) a tělocvična,“ uvádí Bc. Zuzana Homolová, vedoucí fyzioterapeut oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny Nemocnice AGEL Šternberk.

Lékaři a fyzioterapeuti rehabilitačního oddělení se nejčastěji setkávají s plánovanými operacemi, jako je totální náhrada (TEP) nebo částečná náhrada (UNI) kyčelního a kolenního kloubu. Občas i s totální náhradou (TEP) ramenního kloubu. Cílem totální endoprotézy kloubu je obnovit anatomickou osu dolní končetiny, zajistit stabilitu kloubu, zlepšit funkci končetiny a především odstranit bolest. „V dnešní medicíně existuje velké množství tvarů, použitých materiálů i operačních přístupů. Endoprotézy mohou být kovové, polyethylenové, keramické nebo vyrobené z kombinace těchto materiálů. Některé implantáty se do kosti upevňují s použitím kostního cementu, jiné bez něj,“ vysvětluje Bc. Zuzana Homolová.

Po operaci je pacient převezen na jednotku intenzivní péče, kde bývá zpravidla do dalšího dne. Poté je již přeložen na standardní lůžkové oddělení ortopedie, kde ihned začíná s včasnou rehabilitací, která se zaměřuje především na nácvik správné vertikalizace z lůžka, nácvik chůze o 2 podpažních berlích, nácvik běžných denních činností a cvičení, které cílí na oslabené svaly. „Při cvičení se využívají hlavně cviky izometrické, při kterých se délka svalů nemění, mění se pouze jeho napětí a tím se dokáží ochablé svaly posílit. Fyzioterapeut dochází na oddělení 1x denně, poté je pacient poučen, že by měl několikrát denně vstát z postele a chodit s berlemi (raději častěji a v menších vzdálenostech). V mezičase je třeba cvičit nejen operovanou končetinu, ale i celé tělo vleže na lůžku nebo vsedě. V rané pooperační fázi se fyzioterapeut s pacientem zaměří na péči o měkké tkáně, které byly operačním přístupem poškozeny. Důležitá je péče o jizvu, aby nedošlo ke slepení jednotlivých vrstev kůže, podkoží a fascií. Je potřeba pomocí měkkých technik tyto oblasti uvolnit,“ popisuje Bc. Zuzana Homolová.

Jedním z nejvíce využívaných přístrojů po ortopedické operaci je MOTODLAHA. „Jedná se o přístroj, který provádí pasivní cvičení končetiny pomocí vlastního elektrického pohonu. Rozsah pohybu na motodlaze je nastaven fyzioterapeutem dle individuálních možností pacienta. S motodlahou začínáme po extrakci drénu, zpravidla druhý pooperační den. Pacient na motodlaze cvičí dvakrát denně, a to dopoledne a odpoledne. Rehabilitace na lůžkovém ortopedickém oddělení trvá po celou dobu hospitalizace, tedy většinou sedm dnů. Následně je pacient po předchozí domluvě přeložen na lůžko následné péče k pokračování řízené rehabilitace, většinou do ošetřovatelského léčebného ústavu (OLÚ) nebo do zařízení poskytujícího lázeňskou léčebně rehabilitační péči. Překlady zajišťuje ortopedické lůžkové oddělení, “ uzavírá Bc. Zuzana Homolová.

Oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny disponuje širokou škálou možností léčení pacientů s důrazem na jejich brzký návrat do pracovního procesu a začlenění pacientů s trvalými následky do plnohodnotného života. Kromě výše zmíněných rehabilitací hrazených z prostředků veřejného zdravotního pojištění nabízí také programy za přímou úhradu pacienta např. cvičení těhotných v bazénu pod dohledem porodní asistentky. Oddělení často navštěvují také lidé, kteří si zde přijdou odpočinout a relaxovat. V nabídce jsou totiž dárkové poukazy v hodnotě 500 Kč a 1000 Kč. Obdarovaný klient může po objednání využít široké spektrum masáží, zábalů, baňkování, reflexní terapie, lávových kamenů, lymfodrenáží, a podobně.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: