Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Nemocnice AGEL Šternberk má vlastní babybox

30.3.2023

Babybox, který v Česku pomohl k záchraně již 248 dětí, je nově k dispozici i ve Šternberku. Rodiče v zoufalé životní situaci se mohou vydat konkrétně k budově porodnice Nemocnici AGEL Šternberk, kde je babybox druhé generace nově nainstalován. Nová generace zařízení je přitom ještě bezpečnější a přesnější. Disponuje totiž moderními funkcemi, jako je SMS oznámení o vložení obsahu do babyboxu, emailová fotografická notifikace nebo klimatizace.

V rámci Olomouckého kraje mohli doteď rodiče v tíživé situaci využít babyboxy v Olomouci, Přerově, Hranicích, Jeseníku či Šumperku, kde bylo odloženo celkově už 17 dětí. Nově přibývá i lokalita Šternberku, a to konkrétně na budově porodnice, u zadního vjezdu do Nemocnice AGEL Šternberk. „Osobně přeji každému dítěti nejlépe milující rodinu a klidný domov s potřebným zázemím. Pokud ale nastane situace, kdy se rodiče o miminko postarat nemohou, pak pevně věřím, že je bezpečí babyboxu výbornou volbou.Díky babyboxu má dítě zajištěnu nejen okamžitou potřebnou péči ze strany zdravotnického personálu, ale i kvalitní podmínky a možnosti pro další život,“ říká Ing. Katarína Bučková, MBA, ředitelka Nemocnice AGEL Šternberk.

„Instalovali jsme zde druhou generaci babyboxu, který je maximálně moderní a bezpečný. Oproti prvním instalovaným kusům je tento typ vyroben z nerezu, má automatické otevírání dveří, je klimatizovaný s vyhřívaným pláštěm a disponuje dvouúrovňovou signalizací, kdy zařízení například přesně rozpozná, jestli byla jen otevřena dvířka, nebo do babyboxu skutečně bylo něco vloženo – a pokud bylo něco vloženo, pak odesílá e-mailem rovnou i snímek obsahu,“ popisuje Zdeněk Juřica ze společnosti MONTEL, která je výrobcem nové generace babyboxů.

Záměrem babyboxu pro odložené děti je podle zakladatele iniciativy Ludvíka Hesse pomáhat dětem, ale i rodičům, kteří se v tísnivé situaci nedokážou postarat o novorozence. Odložení dítěte do babyboxu, které jsou v Česku k dispozici od roku 2005, proto není trestné a je zcela anonymní.

Babybox je ve šternberské nemocnici umístěn v budově D, u porodnice a dětského oddělení, u zadního vjezdu do nemocnice. Hlavním sponzorem byli Jana a Karel Severinovi, majitelé společnosti S:LUKAS, s. r. o., v Brně.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: