Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Virtuální realita pomáhá odvést pozornost malých pacientů šternberské nemocnice při bolestivých zákrocích

19.4.2023

Nejen zdravotníci, ale i malí pacienti z dětského oddělení Nemocnice AGEL Šternberk se těší z nových 3D brýlí. Brýle s virtuální realitou využívají sestřičky k odvedení pozornosti dětí při nepříjemných zákrocích jako jsou převážně odběry nebo zavádění kanyl.

Hospitalizované děti často v nemocnici doprovází strach, ať už z neznámého prostředí, cizích lidí nebo chystaných zákroků. Strach ve spojitosti s vnímáním bolesti často zdravotníkům komplikuje provedení zákroku nebo výkonu jako je třeba odběr krve. „Snaha odvést vnímání bolestivého podnětu je dlouhodobá. Z nefarmakologických vjemů se zkouší různé postupy. Jakákoliv možnost dětem způsobit co nejmenší bolest u nezbytných výkonů je naprosto legitimní a stojí za vyzkoušení. V minulosti jsme zkoušeli i berušku Buzzy, která by měla také odvádět pozornost a pomocí mechanické stimulace snížit vnímání bolesti,“ popisuje MUDr. Štěpán Malec, primář dětského oddělení Nemocnice AGEL Šternberk.

V současné době jsou brýle s virtuální realitou u dětí využívány zejména při odběru krve a zavádění kanyl. Lze předpokládat, že v budoucnu najdou uplatnění také při rehabilitacích a nácviku motoriky. Vize zdravotníků je využít virtuální realitu místo sedace při lumbální punkci. Brýle s virtuální realitou získali zdravotníci dětského oddělení darem od firmy Miele Uničov. Zdravotníci brýle nyní testují převážně u starších dětí. „Virtuální realitu zkoušíme u dětí zhruba od osmi let. Myslím si, že pro ty nejmenší využití nenajdou, ale vše je to o individuálním přístupu,“ říká primář. Děti mají na výběr hned z několika videí, které dokáží odvést jejich pozornost. „Dětem pouštíme prostorové video s tématikou například lyžování, potápění, skydivingu nebo procházku v divočině. Prostorové 360° video znamená, že vidí vše reálně jako by byli na místě a mají rozhled na všechny strany.  Je pravda, že spousta zdravotníků, kteří si virtuální realitu vyzkoušeli, byli z technologie úplně paf a chtěli si brýle pořídit domů,“ dodává primář Malec.

„Zpětná vazba od dětí a jejich rodičů je velmi pozitivní. Je vidět, že brýle dětem skutečně pomáhají ulevit od stresu z vyšetření. Ukazuje se, že i na první pohled maličkost může mít velký význam. V trendu zavádění moderních technologií budeme v naší nemocnici pokračovat i do budoucna,“ doplnila ředitelka Nemocnice AGEL Přerov Ing. Katarína Bučková, MBA.

Nemocnice AGEL Šternberk se řadí mezi další zdravotnická zařízení skupiny AGEL, které využívají virtuální realitu v praxi. Lídrem v ovlivňování směřování moderní medicíny v Česku je dlouhodobě Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí, která v minulých dnech nově otevřela Telemedicínské centrum. Tým lékařů, biomedicínských inženýrů a techniků se v rámci centra zaměřuje na využití moderních technologií v klinické praxi. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: