Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Nemocnice AGEL Šternberk představuje zevní obrat plodu jako inovativní cestu k přirozenému porodu

30.8.2024

Šternberk, 30. srpna 2024: Maminky, které mají děťátko v poloze koncem pánevním, mohou v Nemocnici AGEL Šternberk nově absolvovat zevní obrat plodu do polohy podélné hlavičkou. Poloha plodu koncem pánevním se u těhotných v posledním měsíci těhotenství vyskytuje přibližně v 4 procentech těhotenství a pro rodičky často představuje velkou obavu z vaginálního porodu.

Příčin, proč se miminko před porodem neotočí do obvyklé polohy podélné s hlavičkou, může být hned několik. „Ať už je to nedostatečná pohybová aktivita plodu, menší množství plodové vody, nepravidelný tvar dělohy, myom ve stěně děložní nebo vícečetné těhotenství,“ vypočítává možné důvody polohy koncem pánevním primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk MUDr. Tomáš Látal.

I při současném poklesu porodnosti zaznamenáváme stále větší zájem o vaginální porody koncem pánevním ze strany budoucích maminek. „Určitě s tím souvisí informovanost žen o benefitech, které spontánní porod miminku přinese. Je to především nižší riziko vzniku astmatu, nižší riziko vzniku diabetu I. typu a obezity u dítěte, ale třeba i nižší riziko vzniku autismu,“ dodává primář MUDr. Látal.

Pro budoucí maminky, které se porodu dítěte v poloze koncem pánevním obávají připravila porodnice AGEL Šternberk další možnost, jak zvýšit šanci na přirozený porod vaginální cestou, a to zevní obrat plodu v 36. až 37. týdnu gravidity. Při registraci v porodnici Nemocnice AGEL Šternberk v 36. týdnu lékař provede podrobné ultrazvukové vyšetření se stanovením přesné polohy plodu, velikosti plodu, množství plodové vody a uložení placenty. Budoucí maminky jsou následně informovány primářem nebo vedoucím lékařem porodního sálu jaké jsou možnosti porodu při poloze plodu koncem pánevním. Konkrétně jim přiblíží a vysvětlí 3 varianty – spontánní vaginální porod, plánovaný císařský řez nebo obrat plodu zevními hmaty.

Pokud se těhotná žena rozhodne pro obrat plodu podepisuje informovaný souhlas a je naplánován termín provedení obratu, nejlépe v 36. až 37. týdnu. Samotný výkon se provádí bez anestezie přímo na porodním sále, trvá většinou 5 až 15 minut. Předchází mu natočení monitoru plodu a ultrazvukové vyšetření. Bezprostředně před výkonem jsou podány léky na relaxaci svaloviny dělohy. Po dokončení obratu plodu je opět provedeno ultrazvukové vyšetření a plod je monitorován. Po obratu je zpravidla doporučená krátkodobá hospitalizace cca 24 hodin.

Úspěšnost provedení zevního obratu plodu se udává nejčastěji kolem 50 %. Závažné komplikace, ke kterým patří odloučení placenty a dále známky tísně plodu jsou velmi vzácné, udávají se s frekvencí 1 komplikace na 1200 obratů. K méně závažným patří vyvolání děložních kontrakcí vedoucích k porodu nebo předčasný odtok plodové vody. 

A jaké jsou situace, ve kterých provedení obratu není možné? Jedná se o prokázanou nitroděložní tíseň plodu, stavy po operacích na děloze, vícečetné těhotenství, situace, kdy není možný vaginální porod nebo obezita.

Obrat plodu zevními hmaty vhodně doplňuje obvyklé porodnické postupy v péči o dítě v poloze koncem pánevním a může zvýšit počet maminek, které porodí přirozeně vaginální cestou. „V roce 2023 proběhlo v nemocnici AGEL Šternberk 1031 porodů, z toho 796 bylo porodů vaginální cestou, 10 porodů bylo dokončených vaginálně u plodů v poloze koncem pánevním“, uzavírá MUDr. Látal, primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk.

 

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: