Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 587 800 111
+420 725 663 504
+420 725 663 554

O nemocnici

Nemocnice AGEL Šternberk obdržela 13 nových monitorů dechu

4.10.2024

Šternberk, 2. října 2024 – Nadace Křižovatka věnovala novorozeneckému oddělení Nemocnice AGEL Šternberk 13 nových monitorů dechu v celkové hodnotě 39 000 Kč. Tyto citlivé přístroje, které dokáží rozpoznat zástavu dechu a apnoické pauzy, přispívají k ochraně života novorozenců díky včasnému upozornění na kritické situace. Dar je součástí dlouhodobého úsilí nadace zvyšovat bezpečnost těch nejmenších a poskytovat podporu zdravotnickému personálu v jejich péči.

Monitory dechu jsou pro nemocniční personál neocenitelným pomocníkem v péči o novorozence. Celkem jich v Nemocnici AGEL Šternberk máme už 19,“ dodala Bc. Martina Muchová, staniční sestra novorozeneckého oddělení. V případě zástavy dechu delší než 20 vteřin nebo při snížení dechové frekvence pod 10 dechů za minutu okamžitě spustí zvukový a světelný alarm, který upozorní na život ohrožující situaci, a umožní tak zdravotníkům či rodičům ihned zasáhnout.

V prvním roce života dítěte může dojít k nepravidelnému dýchání nebo dokonce k zástavě dechu. Právě proto pravidelně obnovujeme tyto citlivé přístroje ve více než 70 nemocnicích po celé České republice,“ vysvětluje Hana Michnová, regionální manažerka nadace pro Moravu. Nadace Křižovatka je jedinou nadací v České republice, která se aktivně zaměřuje na osvětu a prevenci syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS). Od svého založení vybavila dětská a novorozenecká oddělení českých nemocnic více než 12 tisíci monitory dechu, jejichž celková hodnota přesahuje 40 milionů Kč.

Dar pro Nemocnici AGEL Šternberk je součástí projektu „Maminko, dýchám, který je jedním z hlavních programů Nadace Křižovatka. Cílem tohoto projektu je vybavit každou postýlku monitorem dechu. Kromě toho program umožňuje rodičům výpůjčku monitoru dechu na dobu po propuštění z porodnice, což přispívá k většímu klidu a pocitu bezpečí v prvních týdnech života dítěte mimo nemocnici.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: