Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Stravování při kojení

Obecná doporučení

  • Rozmanitá a vyvážená strava zajišťuje dostatečný příjem základních živin, minerálních látek a vitamínů → je to základní podmínka pro správnou tvorbu mateřského mléka
  • Vybírejte kvalitní potraviny – vyvarujte se konzumaci nahnilých a plesnivých potravin
  • Hygiena – salmonelóza (ovoce a zeleninu pořádně mýt)
  • Nepoužívejte jídla instantní, hotová, chlazená a mražená jídla, pokrmy z rychlého občerstvení

Období kojení

  • Tvorba mateřského mléka je pro organizmus ženy energetickou zátěží, doporučuje se zvýšit příjem energie (organizmus  také čerpá z tukových zásob) 330 -550 Kcal /den
  • Doporučuje se navýšit bílkoviny  v prvních 6 měsících o 15 gramů, v dalších 6 měsících o 11 g bílkovin
  • Doporučený příjem tekutin 45ml na kg hmotnosti, v tomto množství je zahrnut i příjem vody ze stravy (polévky, omáčky, ovoce, zelenina)
  • V nápojích (vedle běžné stravy) je doporučený příjem 2,5 – 3 l
  • Mezi nápoje nepočítáme mléko a mléčné výrobky
  • Vhodné je pít po malých dávkách po celý den
  • Zvýšený příjem tekutin  se také podílí  na  tvorbě mateřského mléka

Nadýmání kojenců

Příčinou bývá nevyzrálost zažívacího systému, dochází k nedokonalému trávení složek potravy a s tím související tvorba plynů

Doporučení

Reakce kojenců bývá individuální a je důležité vypozorovat ve stravě ženy, jaké potraviny mu vadí (nejčastěji jsou to luštěniny, hrušky,zelí,kapusta, aromatická a kořeněná jídla,čerstvý chléb)

Příklad: 

  • salátová okurka – oloupat, do salátu přidat pár zrnek kmínu
  • Jablka – vybírat vyzrálá, loupat
  • Luštěnina – přebrat, propláchnou, přes noc namočit a druhý den slít vodu, znovu propláchnout a uvařit v čisté vodě / v šestinedělí se nedoporučuje/
  • Dětská krupička – před vařením namočit do vody (lepší stravitelnost)
  • Pokrmy zahušťovat moukou opraženou nasucho nebo škrobem nebo strouhaným bramborem
  • Cibule – nadýmá hlavně syrová, pokud nadýmá, je vhodnější podávat ji jen vydušenou, v šestinedělí je vhodné ji zcela odstranit z jídelníčku

Nadýmavou zeleninu doporučujeme přidávat až kolem 2. a 3. měsíce věku dítěte a to v normálním hrnci/ne tlakovém/, aby se některé látky mohly odpařovat. Vaříme ji s bylinkovým kořením, které snižuje potíže s nadýmáním/majoránka, tymián, saturejka, kmín/


Alergie

Doporučení

  • Je důležité sledovat, po jaké potravině dochází k potížím a tu z jídelníčku vyloučit
  • Alergie mohou vyvolat např.: citrusové a lesní plody, koření, rajčata, jahody

Nadváha

  • -Období kojení není vhodným obdobím k redukčním dietám
  • -Samotné hormony produkovány v organismu kojící ženy mohou bránit redukci hmotnosti ženy, aby byla zachována tvorba mléka

Doporučení
Pokud u kojící ženy neklesá váha, není nutné se tím znepokojovat a naplánovat si redukční dietu až po ukončení kojení


Snížená tvorba mateřského mléka

  • Vhodné obrátit se na laktační poradkyni
  • Vhodné časté přikládání kojence, které sáním stimuluje zvýšenou tvorbu mateřského mléka
  • Zajistit dostatečný pitný režim
  • Stimulační prostředek – čajovina složená z anýzu, fenyklu, meduňky a kopřiv (vypít ½ l denně)Caro, melta, mléčné nápoje, pelíškování

Zvýšená potřeba kofeinu

Je vhodné kofein vynechat, u kojence se může projevit neklidem, podrážděností, nervozitou, zvýšeným tlakem nebo zrychlenou tepovou frekvencí

Doporučení

  • Pokud jde o chuť, dá se káva nahradit kávovinovými náhražkami
  • Čaj – sáček zalijeme vřelou vodou, necháme minutu luhovat, vyjmeme a zalijeme znovu vřelou vodou a necháme luhovat 3 minuty
  • Místo používání kofeinových nápojů k odstranění únavy si během dne dávat častější pauzy (po obědě si jít na chvilku lehnout)
  • Pokud je chuť na kofein neodolatelná, doporučuje se káva bez kofeinu /např. Nescafé/

Příjem alkoholu

  • Veškerý alkohol přechází do mléka (max. do 1 hodiny)
  • Pití alkoholu může narušit psychomotorický vývoj kojence

Doporučení

  • Pokud si chcete dát pivo k povzbuzení zažívání po jídle je vhodnější nealkoholické a jen jedna sklenička, pokud jeho konzumace vyvolá bolest břicha u kojence, je nutné ho zcela vynechat
  • Pokud kojíte déle a jdete do společnosti, kde budete konzumovat alkohol, je vhodné před tím odsát mléko a dát do ledničky. Po návštěvě společnosti je dobré mléko odsát a vylít

Kouření a kojení

  • Matka by neměla kouřit nejen v těhotenství, ale i v období kojení
  • Nikotin snižuje tvorbu mléka a mění jeho chuť

Doporučení

  • Pokud je chuť nepřekonatelná, matka by neměla kouřit v blízkosti kojence
  • Snížit počet vykouřených cigaret na minimum
  • Kouřit nejpozději 2,5 hod před kojením

Zvýšená chuť na sladké

Bývá hlavně kvůli nevyrovnanosti jídelníčku matky

Doporučení

  • K mlsání využívat syrové a sušené ovoce a zeleninu / vždy dobře omyté/
    V omezeném množství ředěné džusy (pozor na vysoký obsah cukru) nebo mixované ovoce
  • Vhodný je popcorn, hrozinky, ořechy, rýžové sušenky, piškotová těsta
  • Ořechy jsou také vhodné na mlsání a je možno je přidávat do sladkých jídel

Výběr potravin

  • Maso
    Čerstvé, raději chlazené než mražené, libové druhy, alespoň 1 porce denně
  • Ryby min. 2x týdně
    Před použitím odstranit přebytečný tuk, z drůbeže kůži
  • Maso drůbeží, králičí, krůtí, hovězí, telecí, méně vepřové
  • Nevhodné: vnitřnosti, paštiky, trvanlivé salámy, klobásy, hamburgery
  • Vejce
    • Výborný zdroj bílkovin
    • Důležitá tepelná úprava jako prevence salmonelózy
    • Doporučená dávka 1/den
  • Luštěniny
    • Většinou nesnášenlivost kojenců
    • Pokud nevadí, je vhodné zařazovat 1 – 2x/týdně( ne v šestinedělí)
    • Fazole, hrách, cizrna, čočka (červená nenadýmá), omezeně sója
  • Pečivo a příkrmy
    • Starší pečivo, celozrnné pečivo, bílé pečivo, rýže, müsli
    • Brambory jsou vhodné pro svůj obsah polysacharidů a vit C. nejlépe vařit ve slupce, dochází k menší ztrátě živin.,
    • Těstoviny jsou vhodné všechny druhy (vaječné, bezvaječné, celozrnné, pohankové, bezlepkové, amarantové)
    • Méně vhodné: sladké bílé pečivo, kynutá těsta (knedlíky, buchty, koláče…), smažené hranolky, krokety, slané brambůrky
  • Ovoce a zelenina
    • Upřednostňujte syrové a čerstvé ovoce a zeleninu
    • Omezte konzumaci konzervovaného ovoce a zeleniny
    • Vhodné ovocné a zeleninové saláty a šťávy
    • Zelenina může způsobit nadýmání /květák, brokolice /
    • Zelená fazolka je zelenina a ne luštěnina – je velmi vhodná
  • Ořechy
    • Vhodné k  ,,mlsání‘‘ a k přidávání do sladkých jídel
  • Koření
    • Mohou se používat veškeré druhy s výjímkou ostrého koření

Vypracovali: Nutriční terapeuti Nemocnice AGEL Šternberk
Pokud budete mít  další dotazy, můžete volat :587 800 253

zpět na úvodní stránku oddělení